Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 4. 2015 13:35
Dobrý den,
nevím si rady s dodací paritou DAP a určením statistické hodnoty. Jedná se mi o případy, kdy přepravné hradíme my jako prodávající (to je mi jasné), ale kdy nepočítáme s tím, že přepravu kupujícímu naúčtujeme a není tedy ani zakalkulovaná v hodnotě zboží.
Např. vyvážím do Číny bezplatnou záruční opravu kusu, jehož čistá hodnota je 100 USD. Sypu si popel na hlavu za pokažené zboží v záruce, a tak zvolím paritu DAP s tím, že zákazníkovi přepravu uhradím a nic po něm nechci ani tuto přepravu nemám v hodnotě zboží zakalkulovanou. Celní deklarant to ale neví a tak mi statistickou hodnotu spočítá jako 100 USD - zahraniční úsek přepravy s tím, že došel na hodnotu zboží + tuzemský úsek (jako při paritě EXW, což by mělo vyjít stejně). To je ale špatně, protože mi přepravu odečetl od čisté hodnoty zboží.
Jak z toho ven? Psát na proformu hodnotu zboží 100 USD + hodnotu přepravy podle toho, kolik budu platit přepravci (při paritě DAP) a pouze hodnotu 100 USD, což je čistá hodnota zboží bez přepravy (při paritě EXW, FCA)?
Deklaranti to prostě neřeší, jak to má člověk dohodnuté se zákazníkem. Mají určitý vzorec, tím jedou, a nic je nezajímá. Takže iniciativu musí mít člověk už na proformě sám. Díky za radu.