Re: OČR - matka
Podobný případ, kdy si maminku vzali k sobě domů:
Požádali jsme ještě o upřesnění pracovnici České správy sociálního zabezpečení:
Ta souhlasí, že stejná adresa trvalého pobytu není nutná. Na druhé straně žádosti o ošetřovné je čestné prohlášení, kde podepíšete, že žijete ve společné domácnosti. Tuto žádost zaměstnavatel podá na ČSSZ. Teprve ČSSZ může, kdyby měla pochybnosti, požádat, abyste bydlení ve společné domácnosti doložila. Zasílací adresa nehraje roli, jde o společnou úhradu nákladů, např. nájem, potraviny...
Těžko mohou žít ve společné domácnosti, když matka žije v jiné vesnici. To by se společně náklady uhrazovaly docela těžce. Váš návod je návodem na obcházení zákona.
Tvůrce zákona zcela jistě neměl na mysli, že kdykoliv si vezmu na týden kohokoliv domů, tím pádem mám společnou domácnost a můžu čerpat OČR. To by tahle podmínka vůbec neměla žádný smysl. A vy to víte také dobře. Matka se určitě nebude podílet na úhradě nákladů na dceřinu domácnost, protože bezpochyby musí dál platit náklady té své, i když tam krátkodobě nebude. Naše OSSZ by to v žádném případě neuznala. Ale to je věc tazatelky a jejího svědomí.
Z čeho usuzujete, že se jedná nebo bude jednat u osmdesátiletého člověka o týdenní záležitost? Z čeho usuzujete, že se nebude podílet na úhradě nákladů u pečující dcery? Nemyslím si, že by tvůrce zákona měl na mysli zrovna to, aby takto staří a mnohdy bezmocní lidé končili v nemocnicích, odděleních LDN, sociálních ústavech.
Spíš aby se na péči o ně podíleli děti a pod.
Přesně tak, ono stejně, pokud jde o 80 člověka, který bude potřebovat stálou péči, tak 9 dní OČR na tom stejně nic moc nezmění. Spíše jde o to, aby si kvůli 9 dnům neudělala tazatelka problémy se sociálkou. Možná jsou někde benevolentnější, ale ta naše určitě není. ČR má řešit nenadálou krátkodobou nemoc, nikoliv problémy starých lidí. Také mám 86 letého otce, tak tu zkušenost mám a rozhodně bych se , při tom všem, ještě nechtěla dohadovat se sociálkou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 4. 2015 8:02
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli může mít zaměstnankyně OČR na svoji 80-letou matku, která s ní ale nebydli ve společné domácnosti, ale bydlí ve vedlejší vesnici. Upadla, byla na pohotovosti a nyní si ji vzala k sobě domů, potřebuje dohled a pomoc druhého.
Děkuji za odpověď