Re: jak by jste řešili tuto situaci
Moc prosím o radu jak z toho ven.
>Děkuji
Žádný podpis Vás nesprostí vaší odpovědnost jako účetní:
Zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění, ( tzn. mimo jiné, že kdo uvede v účetních knihách, zápisech nebo jiných dokladech sloužících k přehledu o stavu hospodaření a majetku nebo k jejich kontrole nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje) ... je trestným činem.
dále NOZ § 2950
Zajděte si pro radu a možné řešení s uzavřenou smlouvou na vedení účetnictví za právníkem, který by vám měl nejlépe poradit, jestli smlouva neobsahuje nějakou možnost, jak spolupráci předčasně ukončit. Nenechte se zastrašit jejich právníky a už vůbec ne soudem, vše má vždy řešení a rozhodně bych neúčtovala nic, čím bych zkreslila VH (chybné inventury) a navíc by bylo účetnictví nesprávně vedeno =sankce ze strany FÚ. Také bych a.s. písemně požádala o řádné inventury a potom při předání účetnictví uvedla do Protokolu o předání, že z důvodu buď nedodání řádně zhotovených inventur nebo neodstranění zjevných nedostatků v nich uvedených, nemohly být zaúčtovány. Na ty "zkreslené" bych nereflektovala. Účetnictví se uzavírá až po auditu. A a.s. ať si nechá zpracovat DPPO daňovým poradcem, vy jim rozhodně žádné DPPO nezpracovávejte, u vás jako účetní by na chybně udělané DP žádná "pojistka na blbost", pokud ji máte zřízenou, nefungovala.
Trestněprávní odpovědnost je stejná, jen se o ní moc neví.
Hmotná odpovědnost je u zaměstnance do 4,5 násobku mzdy, pokud se něco nezměnilo.
U externí účetní záleží na smlouvě a důkazní zdatnosti dotyčné. Obecně se odpovědnost řídí § 5 a § 2950 NOZ. Nic povzbuzujícího. Účetní profese je velmi riziková.
Hezký den!
>Dobrý večer, obracím se na Vás s prosbou o radu.
>Jsem externí účetní, ukončuji spolupráci s firmou, ale
>mám smlouvu napsanou tak, že musím dokončit rok 2014.
>Problém je, že mě nutí zaúčtovat inventury, kde vím a
>je to patrné každému kdo se do podkladů podívá, že
>čísla jsou chybná a zkreslím tak výrazně výsledek
>hospodaření, jedná se větší firmu, kde to dělá pár milionů.
>Já toto odmítám, oni mi odmítají za práci pak zaplatit
>a horzí soudy když smlouvu nesplním a rok nezavřu.
>Nevím co dělat, když bych si nechala od vedení
>podepsat,že budu o inventuách účtovat na jejich odpovědnost ,
>pomůže mi to, pokud to udělám?
>Napadlo mě ještě udělat jen dohady a at si to pak nová
>firma dořeší sama. Jsem z toho dost zoufalá a pod
>hrozným tlakem. Na vše mám poslední dva dny, pak následuje
>audit a přiznání.
>Moc prosím o radu jak z toho ven.
>Děkuji
Jednoduché řešení:
Tu inventuru/y vám NĚKDO dal podepsané tím kdo zodpovídá
za správnost inventur. Takže se nevzrušujte a zaúčtujte!
Pokud uvádíte -kde vím a>je to patrné každému kdo se do podkladů podívá, že>čísla jsou chybná a zkreslím tak výrazně výsledek
>hospodaření, jedná se větší firmu, kde to dělá pár milionů.-
tak to jistě poznají i ostatní např. ze státního zastupitelství
třeba Bradáčová nebo Ištván, podle toho ke komu to máte
blíž. To víte, práskat se nemá ale oznámit se to musí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 4. 2015 22:45
Dobrý večer, obracím se na Vás s prosbou o radu.
Jsem externí účetní, ukončuji spolupráci s firmou, ale mám smlouvu napsanou tak, že musím dokončit rok 2014.
Problém je, že mě nutí zaúčtovat inventury, kde vím a je to patrné každému kdo se do podkladů podívá, že čísla jsou chybná a zkreslím tak výrazně výsledek hospodaření, jedná se větší firmu, kde to dělá pár milionů. Já toto odmítám, oni mi odmítají za práci pak zaplatit a horzí soudy když smlouvu nesplním a rok nezavřu.
Nevím co dělat, když bych si nechala od vedení podepsat,že budu o inventuách účtovat na jejich odpovědnost , pomůže mi to, pokud to udělám?
Napadlo mě ještě udělat jen dohady a at si to pak nová firma dořeší sama. Jsem z toho dost zoufalá a pod hrozným tlakem. Na vše mám poslední dva dny, pak následuje audit a přiznání.
Moc prosím o radu jak z toho ven.
Děkuji