Re: smrt fyzické osoby
Koukněte na § 239b daňového řádu.
Do 3 měsíců ode dne smrti podat DP. Neuhrazenou fakturu bych zatím nedanil, protože na zůstavitele se hledí, jako by žil (§239a DŘ).
Do 30 dnů po skončení řízení o pozůstalosti je nutno zase podat DP.
Nejasné je, zda podávat DP i k 31.12.
A hodně nejasné je, kdo je osoba spravující pozůstalost.
Paskvil NOZ sice něco píše v § 1556 o "správci pozůstalosti", ale soudruzi, kteří si do daňového řádu napsali "osobu spravující pozůstalost" se neunavovali, aby takovou osobu definovali.
Pojem „správce pozůstalosti“ obsahuje i zákon o zvláštních řízeních soudních č. 292/2013 Sb. Jeho § 158/1 však uvádí, že správcem pozůstalosti může být soudem jmenován jen ten, kdo s tím souhlasí.
Hezký den!
Pavle ,moc děkuji, tu neuhrazenou fakturu tedy dávat zatím nebudu, zdaním jen příjmy ke dni úmrtí. Na FÚ jsem raději volala, tam mi řekli podat do 3 měsíců od úmrtí a pak ještě po vyřízení pozůstalosti, a pokud mezi tím neni nějaká změna, tak vlastně podat dvě stejné, tak mi to řekla úřednice a pak jsem ještě volala na registr pro zástuce, a pani mi odeslala tiskopis k tomu určený, kde prohlašuji , že budu zástupce zemřelého. Moc díky ...
Prosím, jak se má správně postupovat v případě, že už je hotové daň. přiznání za ukončený rok, podepsané poplatníkem a ten před jeho podáním zemře? Může se ještě podat takto vyhotovené, nebo musí zástupce vyhotovit nové a podat svým jménem?
Stalo se letos v březnu mé známé (zemřel klient), ona ho poslala tak jak bylo. Je to tak správně?
Dobrý den,
měla jsem ho hotové za 2014 a bylo i podepsané, ale podávala jsem ho ještě týden před úmrtím. Ale pokud nastalo úmrtí dříve, než bylo odesláno, tak to nevím. Nejlepší je tam zavolat, pani byla moc ochotná, a ještě jsem mluvila se zdravotní pojištovnou a tam mi pán sdělil, že jim mám zaslat kopii přiznání co jsem odeslala na FÚ za rok 2015, že by jim to mělo stačit a na OSSZ mi řekli , že neni povinnost podávat přehled.
>>Pavle ,moc děkuji, tu neuhrazenou fakturu tedy dávat
>>zatím nebudu, zdaním jen příjmy ke dni úmrtí. Na FÚ
>>jsem raději volala, tam mi řekli podat do 3 měsíců od
>>úmrtí a pak ještě po vyřízení pozůstalosti, a pokud
>>mezi
>>tím neni nějaká změna, tak vlastně podat dvě stejné,
>>tak mi to řekla úřednice a pak jsem ještě volala na
>>registr pro zástuce, a pani mi odeslala tiskopis k
>>tomu
>>určený, kde prohlašuji , že budu zástupce zemřelého.
>>Moc díky ...
>Prosím, jak se má správně postupovat v případě, že už
>je hotové daň. přiznání za ukončený rok, podepsané
>poplatníkem a ten před jeho podáním zemře? Může se ještě
>podat takto vyhotovené, nebo musí zástupce vyhotovit
>nové a podat svým jménem?
>Stalo se letos v březnu mé známé (zemřel klient), ona
>ho poslala tak jak bylo. Je to tak správně?
Pokud se jedná o DP za rok 2014 podepsané poplatníkem, tak bych ho podal.
DŘ vůbec nedefinuje, kdo je osobou spravující pozůstalost. Berní správa může být ráda, že rok 2014 je vyřešen.
A co se týká roku 2015 a násl., tak je to chaoticky upraveno v § 239b DŘ.
Jinak považuji za zvrhlé, že půlmozci zkrátili lhůtu pro podání DP z 6 měsíců na 3 měsíce. Je vidět co tento stát preferuje, hlavně nahrabat co nejvíce a nejrychleji dost peněz, aby se mohlo odkloňovat a přerozdělovat. Je to hnus.
A navíc, dobře už bylo.
Hezký den!
Souhlasím, dobře už bylo. Řešila jsem úmrtí OSVČ v 11/2014, vdova byla jediný dědic, ale po dohodě s beruškama na FU jsme to celkem zvládli. Termíny jsme moc nestihali, ale byli shovívaví. Do vypořádání pozůstalosti se OSVČ považuje za živý subjekt, dle info na FU. Tak dáváme nulová hlášení DPH, pak se uvidí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 4. 2015 9:29
Dobrý den,
prosím o informaci, při úmrtí v únoru 2015 fyzická osoba, dočetla jsem se podat přiznání za 2015 do 6měsíců, prosím tedy kdo ho má podepsat, nebo kam se má napsat, že to budu třeba podávat já za zemřelou maminku? A jak s přehledy na zdrav.poj ? Na ossz mi řekli, že při úmrtí není povinnost podávat přehled? Děkuji moc..