Re: Důchodkyně - prosím pomoc
Souhlasím. A z toho pronájmu před zdaněním nejprve uplatněte výdaje buď ve skutečné výši nebo 30%.Těch 10 tis. je jen nájem nebo je v tom i inkaso. Pokud máte nájemní smlouvu napsanou tak, že nájem činí 10 tis. Kč (bez vymezení inkasa), tak daníte 10 tis (ponížených o výdaje buď skutečné nebo %). Pokud ji máte napsanou např. že 8000 = nájem + 2000 inkaso, daníte jen 8000 (ponížených o výdaje).
Daň z toho každopádně žádnou platit nebudete, protože Vám ji celou pokryje sleva na poplatníka. S tou pokutou za pozdní podání nevím.
Re: Důchodkyně - prosím pomoc
Moc vám oběma děkuji. Snad se na úřadě slitují nad hloupou důchodkyní a obejde se to bez pokuty, když jim nic nedlužím...
Inkaso je zvlášť - to se také nepočítá do příjmu?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 4. 2015 10:59
Jsem starobní důchodkyně, pobírám důchod cca 9000 Kč měsíčně, k tomu jsem ale v roce 2014 pronajímala byt za 10000 Kč měsíčně. Musím podávat daňové přiznání a platit daň? Pokud ano, musím do daňového přiznání uvádět i důchod a zdanit jej? Když podám přiznání až teď, budu platit pokutu? Moc děkuji, jsem z toho celá vyjančená...