Re: OSVČ -jak zaúčtovat neproplacenou fa
Aha, přiznám se, že o stornu faktury slyším poprvé. Jak se vlastně provádí takové storno? Někde na internetu jsem četl, že stačí na fakturu ručně připsat "STORNOVÁNO" a tím je hotovo, je to tak? A pak už s danou fakturou nikde dále nepočítám, že?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 4. 2015 22:14
Dobrý den,
uvažuji o spuštění eshopu. Moje situace je taková, že jsem OSVČ neplátce DPH, který uplatňuje výdaje paušálem. Když ale promýšlím všechny možné situace, které by mě při provozování eshopu mohly potkat, tak mě napadla jedna, kterou nevím, jak bych řešil.
Jde o to, že když někomu pošlu zboží na dobírku, tak samozřejmě automaticky k balíčku přiložím i fakturu. Co se ale stane, pokud si zákazník zboží nepřevezme a pošta mi jej vrátí? V účetnictví (nebo lépe řečeno v evidenci příjmů) se mi tím pádem objeví faktura, která mi nebyla proplacena. Jak s ní mám naložit? Prostě si poznamenám, že faktura mi nebyla proplacena a až budu začátkem následujícího roku zpracovávat daňové přiznání a přehledy pro OSSZ a VZP tak prostě tam tu fakturu nebudu připočítávat jako kdyby neexistovala nebo jak je to? A další otázka: Co když se v následujícím roce rozhodnu přejít z paušálu na daňovou evidenci? Pokud zákon dobře chápu, tak v takovém případě bych měl základ daně zvýšit o všechny pohledávky, což mi ale přijde jako nesmysl - o zboží jsem fyzicky nepřišel, jen prostě mám v evidenci fakturu, která mi nebyla proplacena. Přece nejde platit daně z obchodů, ke kterým vlastně ani nedošlo.
Předem díky za objasnění.