Re: K výpočtu DPN-prosím zkušené mzdovky
Právě jsem přišla ze sociálky z kontroly a tam mi to paní tak řekla.
Prý žádné navyšování na minimální mzdu, ale mám použít vypočtený
PHV - podle skutečně odpracované doby. Myslela jsem si, že to mám
dobře.
Řeším tak pouze případy s minimální mzdou (pokud hodinový průměr nedosahuje minimální hod.mzdy, tak navyšuji), u zaručené mzdy to tak neřeším - i když jsem zaznamenala názory, že i u zaručené mzdy by se takto mělo postupovat - ovšem to jsem nenašla v zákoně.
Průměr menší než minimální mzda.
Nevím, jestli má paní ze sociálky pravdu. Třeba se ozve někdo zkušenější.
Re: Průměr menší než minimální mzda.
přímo ze stránek mvcr
http://www.mpsv.cz/cs/10091
Výše náhrady mzdy se stanoví z průměrného výdělku zaměstnance, zjištěného pro pracovněprávní účely podle § 351 a násl. ZP. Průměrný výdělek se tedy zjišťuje jako průměrný hrubý hodinový výdělek dosažený zaměstnancem v rozhodném období, kterým je předchozí kalendářní čtvrtletí (u konta pracovní doby 12 měsíců bezprostředně předcházejících vyrovnávacímu období). Vychází se tedy ze stejného průměrného výdělku, který zaměstnavatel používá pro stanovení například náhrady mzdy nebo platu při jiných překážkách v práci, pro dovolenou nebo pro příplatky.
http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/novy-zakon-o-nemocenskem-pojisteni/jak-postupuje-zamestnavatel.htm
Zaměstnanci vyplácí zaměstnavatel prvních 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti (DPN) nebo karantény tzv. náhradu mzdy. Ta náleží zaměstnanci, který je nemocensky pojištěn. Zaměstnavatel poskytuje nemocnému zaměstnanci náhradu mzdy za pracovní dny – při dočasné pracovní neschopnosti od čtvrtého pracovního dne (při karanténě od prvního pracovního dne), a to jen v době trvání pracovního vztahu. Vypočítává ji z průměrného výdělku, který se stanovuje stejně, jako kdyby v den vzniku pracovní neschopnosti nastupoval zaměstnanec na dovolenou.
Paní ze sociálky má pravdu:-). Nelze zpětně něco měnit v započitatelném (zpojistněném)příjmu v RO. Co bylo vyplaceno v RZ, s tím se počítá. Pro náhradu v době PN ,kterou platí zaměstnavatel, si upravte(zvyšte) průměr na min.mzdu,pokud jí nedosahuje.
po výpočtu prům.výdělku z min. čtvrtletí.
Právě že paní ze sociálky mi tvrdila, že nemám průměr upravovat (navyšovat) a že mám použít vypočtený průměr, i když je nižší než minimální hodinová mzda. Prý mám mít v tomto případě 2 průměry - jeden pro účely výpočtu dovolené a jeden pro účely výpočtu DPN (průměr vypočtený, nenavýšený).
Jsem teď z toho totálně zmatená ...
za dovolenou na Kč 55,-.
>>>>>>Jakou částku použiju pro výpočet DPN? Měla by to prý
>>>>>>být částka podle skutečně odpracované doby,
ená,
ikoliv navýšená.
ován měsíční mzdou. Při výpočtu PHV budu
novat
epoužije § 357?
a ze sociálky z kontroly a tam mi to
tak řekla.
dné navyšování na minimální mzdu, ale mám
užít
počtený
>>>>PHV - podle skutečně odpracované doby. Myslela jsem
>>>>si, že to mám
>>>>dobře.
>>>>Řeším tak pouze případy s minimální mzdou (pokud
>>>>hodinový průměr nedosahuje minimální hod.mzdy, tak
>>>>navyšuji), u zaručené mzdy to tak neřeším - i když
>>>>jsem
>>>>zaznamenala názory, že i u zaručené mzdy by se takto
>>>>mělo
>>>>postupovat - ovšem to jsem nenašla v zákoně.
>>>
>>>Nevím, jestli má paní ze sociálky pravdu. Třeba se
>>>ozve někdo zkušenější.
>> Paní ze sociálky má pravdu:-). Nelze zpětně něco
>měnit v započitatelném (zpojistněném)příjmu v RO. Co
>>bylo
>>vyplaceno v RZ, s tím se počítá. Pro náhradu v době
>>PN
>>,kterou platí zaměstnavatel, si upravte(zvyšte)
>>průměr
>>na min.mzdu,pokud jí nedosahuje.
>>po výpočtu prům.výdělku z min. čtvrtletí.
>
>Nejde o nemocenskou, to je jasné, že se měnit nebude.
>
>
>Paní ze sociálky říkala, že se průměr pro náhradu
>neupravuje na minimální mzdu. V jednom měsíci bude mít
>zaměstnanec jiný průměr na dovolenou a jiný pro náhradu
>mzdy v době nemoci?
Ne. MUsí být jen jeden průměrný výdělek pro náhrady mzdy , vypočítaný za předchozí čtvrtletí. Nedosahuje-li výše alespoň minimmzdy, musí být zvýšen.Nepoznala jsem, že p.ze sociálky nemluví o tom, co její jest, tedy o započ.příjmu pro nemocenské.
Já teda nevím, jestli jsem dotaz špatně pochopila já nebo Vy, paní JiřinoH. Anebo nechápu Vaši odpověď, že paní ze sociálky má pravdu. Rozumím dotazu tak, že když vyjde hodinový průměr nižší než 55 Kč, např. jen 52 Kč, tak ho musím změnit na 55 Kč. A tímto nejnižším možným hodinovým průměrem počítám všechno, tedy i náhradu mzdy za nemoc. Takže paní ze sociálky pravdu nemá, pokud tvrdí, že pro výpočet náhrady se má použít průměr 52 Kč.
.
>>>>>>Jakou částku použiju pro výpočet DPN? Měla by to prý
>>>>>>být částka podle skutečně odpracované doby,
>>>>>>vypočtená,
>>>>>>nikoliv navýšená.
epoužije § 357?
išla ze sociálky z kontroly a tam mi to
nimální mzdu, ale mám
>>>>použít
>>>>vypočtený
>>>>PHV - podle skutečně odpracované doby. Myslela jsem
>>>>si, že to mám
>>>>dobře.
>>>>Řeším tak pouze případy s minimální mzdou (pokud
>>>>hodinový průměr nedosahuje minimální hod.mzdy, tak
>>>>navyšuji), u zaručené mzdy to tak neřeším - i když
>>>>jsem
>>>>zaznamenala názory, že i u zaručené mzdy by se takto
>>>>mělo
>>>>postupovat - ovšem to jsem nenašla v zákoně.
>>>
>>>Nevím, jestli má paní ze sociálky pravdu. Třeba se
>>>ozve někdo zkušenější.
>> Paní ze sociálky má pravdu:-). Nelze zpětně něco
>>měnit v započitatelném (zpojistněném)příjmu v RO. Co
>>bylo
>>vyplaceno v RZ, s tím se počítá. Pro náhradu v době
>>PN
>>,kterou platí zaměstnavatel, si upravte(zvyšte)
>>průměr
>>na min.mzdu,pokud jí nedosahuje.
>>po výpočtu prům.výdělku z min. čtvrtletí.
>
>Já teda nevím, jestli jsem dotaz špatně pochopila já
>nebo Vy, paní JiřinoH. Anebo nechápu Vaši odpověď, že
>paní ze sociálky má pravdu. Rozumím dotazu tak, že když
>vyjde hodinový průměr nižší než 55 Kč, např. jen 52
>Kč, tak ho musím změnit na 55 Kč. A tímto nejnižším
>možným hodinovým průměrem počítám všechno, tedy i náhradu
>mzdy za nemoc. Takže paní ze sociálky pravdu nemá,
>pokud tvrdí, že pro výpočet náhrady se má použít průměr
>52 Kč.
Ale já si myslím totéž co vy. Nepochopila jse, že paní ze sociálky
mluví do náhrady mzdy.
Vždyť to mají jasně napsáno i na svých stránkách cssz a mpsv.
Používá se průměr stejný jako na dovolenou a pod.
Stejně jsou nastaveny i výpočty programů. Nemají jiné průměry pro náhradu za nemoc a jiné pro dovolenou.
Chtělo by se to té paní optat podle jakého § a jakého zákona si to myslí.
Začínám si myslet, že jsme si s paní ze sociálky nerozuměly ...
Dívala se na mé výpočty DPN a zaujal ji stejný průměr v různých čtvrtletích. Tak jsme se o tom začaly bavit. Ona mi argumentovala tím, že průměr pro výpočet DPN musí vycházet ze skutečně odpracovaných hodin, ze skutečného příjmu, protože pojistné se odvádí také ze skutečného příjmu a ne z navýšeného. Byla se na to i ptát, ale konkrétní paragraf v zákoně mi neukázala.
V pátek tam jdu znovu, tak to zkusím zase nadhodit, jak to tedy je.
Děkuji Vám všem, dám vědět, jestli se něco nového dozvím.
Jak to myslíte "tolik zaměstnanců"? Na úrovni min. mzdy u nás pracují málo kvalifikovaní dělníci. Zaručenou mzdu taky využíváme. Jinak vše
je v kompetenci jednatele.
Paní Jiřino, ano, píšu o DPN, ale stále mi nejde do hlavy ta úvaha o 2 průměrech pro náhrady ...
Já myslím, že si paní popletla nebo že jste si nerozuměly. Výpočet nemocenských dávek (tedy peníze, které počítá a vyplácí sociálka) vychází ze skutečných výdělků, podělených kalendářními dny bez vyloučených dnů atd.
Výpočet náhrady za pracovní dny DPN v prvních 14ti dnech nemoci vychází z hodinového průměru pro pracovněprávní účely, platného v tom konkrétním kal. čtvrtletí. Tzn. úplně stejného, který se použije u toho člověka v tom měsíci např. pro výpočet dovolené.
Re: My o voze ona o koze :-)
Vzpomínám si, že když se to před lety zavádělo, byla jsem na školení , kde nám lektor říkal, že kontroly z OSSZ budou kontrolovat pouze to, jestli průměr pro DPN souhlasí s průměrem na dovolenou, protože vypočítat ho stejně žádná neumí. Pochybuji, že se od té doby něco změnilo.
Nic jsem se nedozvěděla!
Paní Líbo, máte pravdu - tedy v tom, že vypočítat průměr pro DPN na sociálce neumí. Chtěla jsem si o tom s paní na sociálce popovídat, tedy jak to je s průměrem u minim. mzdy a ona mi k průměru řekla, že mi neřekne, zda ho počítám dobře, že to nekontrolují. Tak jsem vzdala další diskuzi - ohledně navyšování průměru do výše minimální mzdy ... Nic jsem se tedy nedozvěděla a udělám to po svém - tedy že průměr navýším na úroveň minim. mzdy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 4. 2015 13:13
Prosím o objasnění jak je to s prům.hodinovým výdělkem.
Když mám zaměstnance s minim. mzdou a vyjde mi PHV nižší než Kč 55,- (tj. minimální hodinová mzda), navyšuji PHV pro účely náhrad za dovolenou na Kč 55,-.
Jakou částku použiju pro výpočet DPN? Měla by to prý být částka podle skutečně odpracované doby, vypočtená, nikoliv navýšená.
Zam. je odměňován měsíční mzdou. Při výpočtu PHV budu zahrnovat
i svátky? Jsou placeny poměrem ze mzdy, tedy myslím, že je tam zahrnu.
Děkuju za vysvětlení.