Přeplatek DPFO- zvlášť žádost o vrácení?

• 17. 4. 2015 11:12

Dobrý den, podávali jsme přiznání k DPFO elektronicky (datovkou). Díky vysokým zálohám vyšel přeplatek na dani. Vyplnili jsme tedy i stranu 4 dole (žádost o vrácení přeplatku) a poslali vše jedním XML souborem na FÚ. Dnes mi volala správkyně daně, že přeplatek nemůžou vrátit, protože na jeho vrácení nemají zvláštní žádost a bez ní to nemůžou vrátit. Že systém jim přidělí jediné číslo jednací tomu přiznání jako celku a ona že nemůže zadat do systému číslo jednací žádosti o vrácení přeplatku, protože to č.j. je v systému už pro přiznání DPFO. A že tedy máme datovkou poslat zvláštní žádost o vrácení, tím bude mít ta žádost vlastní č.j. a FÚ to pak bude "umět" vrátit.

Jasně že není problém poslat samostatnou žádost o vrácení přeplatku datovkou, ale S**E mě to, protože SAKRA ta žádost o vrácení přeplatku je součástí přiznání a FÚ by to snad měl umět zpracovat, ne?

Paní mi říkala, že když se podávají přiznání písemně, tak v podatelně té žádosti přidělí zvláštní číslo jednací a s tím pak na FÚ umějí pracovat. Ale když to přijde jako jeden XML soubor, tak systém tomu přidělí jediné č.j. jako celek.

Máte s tím někdo zkušenost? Fakt je nutné jak blbec posílat tu žádost o vrácení přeplatku duplicitně? Nebo je chyba na místním FÚ, že mají blbě nastavený systém nebo s tím neumějí pracovat?

Díky za reakce :-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).