Re: Prosím kontrola čerpání dov.po mateř
jaký celoroční nárok na dovolenou máte? Mně nejde do hlavvy ta délka dovolené, že ji čerpala od ledna až do začátku března - to by ani na školství nevypadalo, navíc část dovolené za r. 2014 čerpala po 24.12.2014
za letošní rok jí nárok nevznikl, ale jak píši, nevím, jaký cel. nárok dovolené měla v r. 2014 (část mohla čerpat ještě před nástupem na MD)
Já mám jiný názor, normálně by za letošní rok nárok nevznikl, ale protože doba čerpání dovolené je výkonem práce a ona čerpala dovolenou na kterou už nárok vznikl, tak jejím čerpáním vzniká nárok i za rok 2015 za každých 21 "odpracovaných " dní na 1/12. Jiná by byla situace, kdy by chtěla dopředu čerpat dovolenou z roku 2015, což zaměstnavatel poskytnout nemusí a tím by za rok 2015 nárok vůbec nevznikl. Ovšem čerpáním staré dovolené, nárok vzniká. Jde jen o přesné termíny.
Paní Jasná, ale to , co píšete, to platí pro ten případ, kdy zaměstnankyně skončí MD např. v únoru a kdyby jí v tuto chvíli povolil zaměstnavatel čerpat nárok toho roku (což jej právě sporem u různých právníků, jestli je na to nárok nebo není) a tím čerpáním dovolené, na kterou v okamžiku začátku čerpání ještě nevznikl nárok - pak ano, i tady se lze obrátit ve prospěch zaměstnance, což mi také neděláme.
Ovšem případ, kdy čerpá dovolenou, na kterou již vznikl nárok a tímto čerpáním splní podmínku pro vznik nároku na další rok, tak tam se domnívám, že váš postup není správný, protože ona žádá nejprve o čerpání staré dovolené a o novou žádá až v okamžiku, kdy už podmínky pro čerpání v roce 2015 splnila.
Zde si myslím, že nárok na dovolenou za rok 2015 bezpochyby vzniká.
tak to měla k čerpání zůst. dovolené z r. 2012, celoroční nárok r. 2013, celor. nárok r. 2014 a za čerpanou dovolenou z minulých let v r. 2015 jí vznikl nárok na 2/12 celor. nároku. Je to tak? I když byla hodně pracovitá žena, tak nechápu, proč si nemohla vybrat dovolenou ve stávajícím příp. následujícím roce?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 4. 2015 12:13
Mám zaměstnankyni, která čerpá dovolenou před nástupem na RD. Měla dovolené hodně a tak čerpá od ledna 2015 a na březen jí vyšel ještě zbytek 5,5 dne dovolené tudíž do 9.3. Když čerpá dovolenou vzniká jí nárok na dov.v r.2015 - a to bych počítala 2 měsíce x 1,66 = ještě nárok 3,5 dne?? Děkuji za kontrolu