Oprava daňového přiznání - právn.osoby

• (neregistrovaný)

19. 4. 2015 9:49

DObrý den

prosím o radu, dosud jsem nedělala dodatečné dan.přizn., tak si nejsem jistá jak provést prakticky opravu v r.2014:

- dnes jsem zjistila, že jsem opomněla odúčtovat materiál nespotřebovaný v r.2014 z nákladů na sklad, tzn.mám o 8tis v nákladech více.

Je potřeba udělat dodatečné dan.přiznání k DPPO za r.2014 , jak ale napravím chybu v účetnictví? Můžu se vrátit do roku 2014, zápis doúčtovat a udělat následně nové výkazy ZaZ a rozvahu a vše znovu odeslat na FU? Dočetla jsem se,že uzavřené účetnictví již není možné znovu otevírat a cokoliv měnit, tak jak to napravit?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 4. 2015 10:48

annonym (neregistrovaný)

Re: oprava daňového přiznání - právn.oso
      Pokud jde o případ, kdy je zjištěn chybný účetní záznam v účetním období, které již bylo uzavřeno, pak podle § 17 odst. 4 zákona o účetnictví nesmí účetní jednotka po schválení účetní závěrky přidávat další účetní zápisy kdykoli později do uzavřených účetních knih. Do okamžiku schválení účetní závěrky, nejpozději však do konce následujícího účetního období, může účetní jednotka pouze z důvodů, že obsah položek účetní závěrky neodpovídá skutečnému stavu, již uzavřené účetní knihy opět otevřít a provést případnou opravu účetních zápisů a sestavit novou účetní závěrku, která se tímto stává účetní závěrkou podle zákona o účetnictví. Předpokládám, že zatím závěrka za rok 2014 není schválená a tedy lze opravit účetní zápisy v r. 2014 a vyhotovit opravenou účetní závěrku. Podáte dodatečné DaP a nové výkazy vč. případné opravy přílohy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).