Daňová rezerva na opravu auta

• (neregistrovaný)

19. 4. 2015 19:54

Dobrý den

mám dotaz k použití daňové rezervy. Letos v únoru se polámalo firemní auto, odhadované náklady na opravu 80.000,-. Mohu z loňského zisku dát 80.000 (nebo méně) na daňovou rezervu, aniž peníze převedu na spec. účet, protože platba za opravu proběhla před termínem pro podání daň přiznání?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 4. 2015 22:56

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: daňová rezerva na opravu auta
      Na tvorbu rezervy na opravu HM nesplńujete podmínky: např.
      1. že rezerva se nevytváří v případech hmotného majetku, u něhož jde o opravy nepředvídané nebo jde o nahodilé události = "auto se polámalo"
      2. že rezerva na opravy u jednotlivého hmotného majetku nesmí být tvořena pouze jedno zdaňovací období
      3. že rezerva se netvoří ze zisku a řada dalších podmínek
      ...
      viz ZoR § 7 Rezerva na opravy hmotného majetku - pro lepší pochopení jak se tvoří zák. rezervy na opravu HM.

• 19. 4. 2015 23:19

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

A i kdyby splňoval podmínky pro tvorbu rezervy, jako že nesplňuje, tak to nepřinese očekávaný daňový efekt. "Polámané" auto je opraveno a částka za opravu je daňová stejně jako by byla daňová tvorba rezervy na opravy, kdyby se mohla tvořit.

Hezký den!

• 20. 4. 2015 1:12

PetrKalab (neregistrovaný)

Moc Vám oběma děkuji za reakci. Zvlášť v neděli večer. Sám jsem toho měl dost a tak jsem ZoR četl nepozorně.

Přeji pěkný týden

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).