Re: Nástup na mateřskou, nyní rodičovská
Kdy máte předpokládaný den porodu? Počátek pobírání ppm (tj nástup na MD) může být mezi 56 a 42 kalend dny před předpokládaným dnem porodu. Můžete nastoupit i později, ale v takovém případě PPM nebude vyplácena 196 dnů ode dne nástupu na Md, ale pouze do doby uplynutí 196 dnů ode dne, kdy jste měla nejpozději na MD nastoupit.
Dobrý den, moc děkuji za odpověď. Neodmítl, zřejmě zapomněl a já se v tom nevyznám, tak jsem mu to nepřipomínala. Zkusím mu zavolat. Termín porodu mám 11.6. snad to půjde vypsat pár dní zpětně.
já být Vámi bych převzetí vyplněného tiskopisu od lékaře neoddalovala, protože ho budete muset předat svému zam-teli. Čím déle ho dáte, tím déle ho předá naˇOSSZ ke zpracování a může se stát, že budete mít prodlevu v dávkách. Zam-tel už ví, že jdete na další MD?
Dnes ráno jsem zavolala svému gynekologovi a ten se hrozně divil. Myslel si prý, že jsem nezaměstnaná... nechápu kde to vzal. Takže mi dokumenty hned vypsal a už jsem s nimi byla i u zaměstnavatele.
Ještě jednou děkuji všem za odpovědi, byla bych si myslela, že gynekolog ví co dělá a já mám na nástup na mateřskou dost času.
Ale tohle není jen věc gynekologa, to si musíte hlídat také sama, on opravdu není povinen nosit v hlavě , zda jste zaměstnaná nebo ne. Myslím, že většina žen se vždy s lékařem domluví od kdy chce vypsat žádost 6-8 týdnů před porodem. No, hlavně, že to dobře dopadlo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 4. 2015 21:40
Dobrý den,
prosím o radu. Jsem nyní na rodičovské dovolené s prvním synem (nyní 2 roky, rodičovskou mám na 3 roky). Nyní jsem ve 33tt a gynekolog mi na poslední návštěvě nevypsal dokument pro nástup na mateřskou dovolenou. Prosím zkušenější o radu jak to funguje, kam mám co hlásit atd. Druhé dítě čekám poprvé:-)
Můžu být na rodičovské dovolené a mateřskou začít až v den porodu?
Děkuji.