Re: Odpojení energií od domu
>>Dobrý den, po úmrtí matky zůstal můj bratr bydlet v
>>domě sám (má tam trvalé bydliště). Zůstal naprosto
>>bez
>>finančních prostředků, protože matka ho živila a
>>nechce
>>si ani vyřizovat soc. dávky. Dědické řízení ještě
>>neproběhlo a já bych chtěla odpojit energie od domu
>>(elektřina, plyn), protože mám svou domácnost a
>>peníze
>>nazbyt nemám, abych platila ještě další inkaso.
>>Nechci, aby
>>naskakovaly dluhy. Mohu toto učinit, nebudu tím nějak
>>porušovat zákon? A ještě jeden dotaz jsem povinna se
>>ze zákona o bratra nějak starat, když nechce
>>absolutně
>>spolupracovat? Děkuji za odpověď.
>
>A co jste od toho začátku dubna už udělali? Nahlásili
>jste úmrtí matky dodavatelům energií?
>>
>No čekali jsme až dostaneme úmrtní list. Ten jsme dostali až 23.4.2015. Mně jde ale spíž o to jestli tím, že nechám odpojit energie neporuším zákon, když je v domě obyvatel.
>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1290441
>
>http://obcanskyzakonik.justice.cz/infocentrum/media/jak-se-zmeni-dedicky-proces/
Vy přece nic odpojit nenecháte. Nahlásíte energetikům že majitel zemřel, že vy to na sebe napsat nechcete, a jestli to oni odpojí nebo budou vyjednávat s bratrem vás už zajímat nemusí.
Já paní verbod chápu. Svého bratra zná a ví, že je to s prominutím vyžírka. Předpokládám teda, že to není student, ale že je to dospělý člověk, lenoch, který se nechal až doteď živit matkou, jen si pohodlně bydlí a ničím nepřispěl. Ať už dům už teď patří jen jemu nebo ho budou dědit oba, ta situace se řešit musí. Pokud inkaso nebude platit nikdo, tak bude naskakovat dluh a já bych taky nechtěla, aby kvůli lemplovi bráchovi spadl dům do exekuce. Pokud by ty energie neměl, tak ho to třeba přinutí se o ně postarat nebo aspoň nebude naskakovat dluh, takže tento krok bude i pro jeho dobro.
Mohu toto učinit, nebudu tím nějak
>>>>>porušovat zákon? A ještě jeden dotaz jsem povinna se
>>>>>ze zákona o bratra nějak starat, když nechce
>>>>>absolutně
>>>>>spolupracovat? Děkuji za odpověď.
>>>>
>>>>A co jste od toho začátku dubna už udělali? Nahlásili
>>>>jste úmrtí matky dodavatelům energií?
>>>>>
>>>>No čekali jsme až dostaneme úmrtní list. Ten jsme
>>>>dostali až 23.4.2015. Mně jde ale spíž o to jestli
>>>>tím,
>>>že nechám odpojit energie neporuším zákon, když
>>>>>>>>je
>>>>>>>v
>>>domě
>>>>>>obyvatel.
>>>>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1290441
>>>>
>>>>http://obcanskyzakonik.justice.cz/infocentrum/media/jak-se-zmeni-dedicky-proces/
>>Nevím, proč Vaše matka živila bratra, ale v takové
>>chvíli se moc sestersky nechováte. Řešit takové věci
>>takto, no comment.
>
>Já paní verbod chápu. Svého bratra zná a ví, že je to
>s prominutím vyžírka. Předpokládám teda, že to není
>student, ale že je to dospělý člověk, lenoch, který se
>nechal až doteď živit matkou, jen si pohodlně bydlí a
>ničím nepřispěl. Ať už dům už teď patří jen jemu nebo
>ho budou dědit oba, ta situace se řešit musí. Pokud
>inkaso nebude platit nikdo, tak bude naskakovat dluh a já
>bych taky nechtěla, aby kvůli lemplovi bráchovi spadl
>dům do exekuce. Pokud by ty energie neměl, tak ho to
>třeba přinutí se o ně postarat nebo aspoň nebude
>naskakovat dluh, takže tento krok bude i pro jeho dobro.
Katko, i tak si myslím, že je spíše vhodné to řešit tím, že se pokusím si s bráchou o tom promluvit, dát mu šanci se o sebe postarat (např. mu dát aspoň měsíc hájení). Řešit takovou situaci ne s blízkou rodinou, ale takhle na foru se mi prostě nezdá vhodné, navíc takřka po pohřbu matky. Nemůžeme vědět, co tam je, vyjádřila se jen jedna strana, vše může být jinak a může to být např. i nátlak na majetkové vyrovnání - dědictví.
Poněkud zapadl další dotaz, zda se musí o bratra ze zákona starat, takže něco tam asi je jinak.
Naprosto bez nějaké zášti vůči bratrovi je to naprosto tak jak to vyjádřila Kara. Ačkoli se to možná zdá neuvěřitelné, ale i to se děje. Já se zde ptám na to jestli je to nějak postižitelné když bych opravdu dům nechala odpojit od energií. Nechtěla bych se kvůli takovému člověku dostat ještě do potíží
Bratr, který zřejmě dlouhodobě parazitoval na matce. A pokud to verbod rychle nevyřeší, bude parazitovat na ní. Ona má také smutek po matce, ne jenom on. Znám takové typy, těm je všechno jedno, zřejmě už mu promlouvala do duše, ale on se dosud nestaral o nic, ani nějaké dávky vyřídit nechce, natož aby hledal práci. Však ona to ségra zaplatí. Já bych se toho taky bála, chce to co nejrychlejší opatření.
No, ale porady se paní verbod na její dotaz nedostalo, kromě od katky2. Jenže i v tomto případě se to může táhnout a mezitím vznikne dluh na energiích, který zaplatí ona, jestliže nebude chtít připustit, aby na bráchu nastoupil exekutor. Takže mně by taky zajímalo, co má a může udělat teď, co nejdříve, aby nenabíhal dluh.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 4. 2015 19:02
Dobrý den, po úmrtí matky zůstal můj bratr bydlet v domě sám (má tam trvalé bydliště). Zůstal naprosto bez finančních prostředků, protože matka ho živila a nechce si ani vyřizovat soc. dávky. Dědické řízení ještě neproběhlo a já bych chtěla odpojit energie od domu (elektřina, plyn), protože mám svou domácnost a peníze nazbyt nemám, abych platila ještě další inkaso. Nechci, aby naskakovaly dluhy. Mohu toto učinit, nebudu tím nějak porušovat zákon? A ještě jeden dotaz jsem povinna se ze zákona o bratra nějak starat, když nechce absolutně spolupracovat? Děkuji za odpověď.