Re: Neomluvená absence - okamžité zrušen
Ona spíš leží někde opilá, minulý týden dostala výplatu, tak to asi oslavila. V pondělí měli kontrolu na ubytovně, majitel zjistil, že si tam přivedla chlapa a varoval ji. Nám volala (evidentně opilá), že je tam kontrola cizinecké policie a že přijde později. To byl poslední kontakt. Včera jsme volali na ubytovnu, policie tam nebyla, jen majitel. Paní je totiž velice šikovná, když se drží. Potom ale přijde výpadek a to je konec. A už kvůli ostatním zaměstnancům to nechceme dál tolerovat.
Je nějaká určitá délka neomluvené absence, abychom mohli dát okamžité zrušení?
No podle nějakého dřívějšího judikátu - po 5 dnech neomluvené absence. Takže pokud víte o jakého se jedná zaměstnance, což jste v původním dotazu nezmiňovala, myslím, že po 5 neomluvených dnech, lze bez problémů PP zrušit.
Procházela jsem různé články a minimální doba nikde stanovena není, prý je jen "zažito" 3 dny. Ono ani lhaní o důvodu pondělní absence asi není úplně OK. Asi to zatím sepíšeme a v pondělí uvidíme, jestli se dostaví. Pokud by zrušení odmítla převzít, bere se to jako den ukončení PP, ale asi je lepší, když na zrušení vlastnoručně napíše, že to dne ... odmítla převzít a podepíše. Pak by to bylo jednoznačné, že?
Našla jsem starý vzor Okamžitého zrušení PP, přepsala na aktuální zákony a chci se ujistit, že je to tak v pořádku:
...V souladu s ustanovením § 55 ods. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, ve znění pozdějších předpisů, s Vámi tímto okamžitě
ruším pracovní poměr,neboť jste porušila pracovní kázeň, když jste se od 28.4.2015 nedostavila do pracovního procesu bez udání důvodu.
V ... dne...
Okamžité zrušení bylo zaměstnanci doručeno (popř. předáno) dne ...
Může to tak být?
Děkuji za ochotu.
>>>
>>>No podle nějakého dřívějšího judikátu - po 5 dnech
>>>neomluvené absence. Takže pokud víte o jakého se
>>>jedná
>>>zaměstnance, což jste v původním dotazu nezmiňovala,
>>>myslím, že po 5 neomluvených dnech, lze bez problémů
>>>PP
>>>zrušit.
>>Procházela jsem různé články a minimální doba nikde
>>stanovena není, prý je jen "zažito" 3 dny. Ono ani
>>lhaní
>>o důvodu pondělní absence asi není úplně OK. Asi to
>>zatím sepíšeme a v pondělí uvidíme, jestli se
>>dostaví.
>>Pokud by zrušení odmítla převzít, bere se to jako den
>>ukončení PP, ale asi je lepší, když na zrušení
>>vlastnoručně napíše, že to dne ... odmítla převzít a
>>podepíše.
>>Pak by to bylo jednoznačné, že?
>>Našla jsem starý vzor Okamžitého zrušení PP, přepsala
>>na aktuální zákony a chci se ujistit, že je to tak v
>>pořádku:
>>
>>
>Nemůže. Najděte si "nový" ZP § 55, nebo aspoň novější
>vzor.
Nový ZP mám, ale stejně jsem nepřepsala všechno, máte pravdu :(. Našla jsem nový vzor, zde je odkaz:
https://portal.pohoda.cz/zakon-a-pravo/pracovni-pravo/sablony/zamestnanec-zamestnavatel/okamzite-zruseni-pracovniho-pomeru/
a dopsala bych tam ...protože jste porušila povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k Vámi vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem, když jste se od 28.4.2015 nedostavila do
>>pracovního >>procesu bez udání důvodu.
Teď už to tak může být?
Oháněla, protože jsem d...l Našla jsem vzor z r. 2007 a přepsala č. zákona a §, ale zbytek už jsem neřešila, i když jsem za poslední dva dny § 55 četla asi 20x. Ale už mi z toho hrabe. Děkuji ještě jednou za pomoc a přeji všem krásný a hlavně klidný prodloužený víkend.
Paní Ivo, děkuji za Vaši zprávu, četla jsem v jiné diskuzi Vaše poznámky na toto téma a bohužel budeme muset počkat, jak se situace vyvine po víkendu. Najdu si plné znění judikátu (nevíte náhodou, kde ho zdarma najít? Našla jsem jeden odkaz, chce po mě registraci, 14 dní je zdarma, ale potřebuji načíst jen toto), pro všechny případy budeme mít nachytané okamžité zrušení. Je to poučení pro příště. Nebylo to poprvé, ale zaměstnavatel přimhouřil oko. Teď už mu došla trpělivost. Naštěstí dostala smlouvu jen do 30.6.
Ještě jednou děkuji a přeji pěkný prodloužený víkend.
>>Judikát Nejvyššího soudu ČR - spis. zn. 21 Cdo
>>1422/2000 - 5 dnů
>Najdu si
>plné znění judikátu (nevíte náhodou, kde ho zdarma najít?
>Našla jsem jeden odkaz, chce po mě registraci, 14 dní
>je zdarma, ale potřebuji načíst jen toto)
Momentálně mám u sebe jen "výcuc" - patří ještě ke starému ZP - ale nový judikát na toto téma se dosud neobjevil (pokud se nemýlím). Zkusím pohledat plné znění, pokud bylo publikováno/digitalizováno.
"Zaměstnanec požádal zaměstnavatele o volno v trvání jednoho dne, avšak do zaměstnání se dostavil až po výzvě svého nadřízeného po uplynutí dalších dvou dní, neakceptoval nabídku na skončení pracovního poměru dohodou, do zaměstnání se však dostavil až na základě okamžitého zrušení pracovního poměru.
Celková délka jeho neomluvené absence do doručení okamžitého zrušení pracovního poměru trvala celých pět pracovních dnů.
Soud dovodil, že zaviněné porušení pracovních povinností uvedených v ustanovení § 73 odst. 1 písm. a) a b) zákoníku práce ze strany žalobce (pracovníka) dosáhlo intenzity porušení pracovní kázně zvlášť hrubým způsobem, a v důsledku toho byl naplněn důvod okamžitého zrušení pracovního poměru podle ustanovení § 53, odst. 1 písm. b) zákoníku práce."
Paní Ivo, jak bychom mohli postupovat, kdyby např. paní v pondělí přišla, tj. neomluvená absence = 3 dny, potom pár dní pracovala a další dva dny zase nepřišla. Mohli bychom jí potom dát OZ? Sčístá se to? Musíme nějak dokázat, že dny, kdy nebyla v práci, má neomluvenou absenci?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 4. 2015 8:22
Dobrý den, je možné dát zaměstnanci, který má tři dny neomluvené absence okamžité zrušení PP podle § 55? Pondělí má omluvené, volala, že nepřijde do práce, ale od té doby se neozvala, telefon nebere, vůbec nevíme, co s ní je. Děkuji za odpovědi