Re: Opravná položka k pohledávkám
Ještě prosím jeden dotaz: pokud pohledávka přihlášena, uznána ins.správkyní tvořím OP od začátku ins.řízení do konce účetního období tj. 31.12. daného roku, a nebo např. ins.řízení začne 1.9., konkurs vyhlášen 30.10. tj. musí vytvořit od 1.9, do 30.10. a nebo mohu až do 31.12. , snad jsem napsala srozumitelně. děkuji
V případě přihlášení pohledávky do ins. řízení kdy je prohlášen na dlužníka konkurz a pohledávka nebyla popřena, pak vytvoříte ZOP ve výši 100 % v roce přihlášení pohledávky do konkurzu (tedy nejpozději do 31.12.). Zrušíte ji až po skončení konkurzu nebo při zrušení konkurzu pro nedostatek majetku. Na základě rozvrhového usnesení ZOP zrušíte a neuhrazenou část pohledávky odepíšete v souladu s § 24 odst. 2 písm. y) daňově. Nemůžete ji rušit dříve. To by pro vás mohlo mít nepříznivý daňový dopad.
Děkuji mockrát za odpověď, nějak jsem zazmatkovala, že jsem to v r. 2011 udělala chybně :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 4. 2015 16:33
Dobrý den, potřebuji poradit:
- v r. 2011 přihlášeny pohledávky (dlužník v insolvenci) - byly uznány ins.správkyní, tj. vytvořila jsem OP dle §8 ve výši 100% rozvahové hodnoty pohledávek.
- do dnešního dne je v insolv.rejstříku uvedeno - Prohlášený konkurs
- tj. OP zruším až bude konkurs ukončený?? a nebo mohu i nyní?
Snad jsem něco neudělala špatně, děkuji