Re: dotaz s.r.o.
Pokud jde o zrušení PO, nejde-li o převod na právního nástupce, je likvidace společnosti - §§ 168-173 Zákona 89/2012 Sb.
Pro následné účetní a daňové důsledky je stěžejním okamžikem vstup do likvidace, k němuž dochází ke dni, k němuž došlo ke zrušení s. r. o., nestanoví-li zákon jinak. Tedy např. ke dni uvedenému v rozhodnutí společníků o zrušení s. r. o. Následný povinný zápis vstupu do likvidace do obchodního rejstříku má již pouze deklaratorní (osvědčující) povahu. Pro ochranu věřitelů je povinností s. r. o. po dobu likvidace užívat firmu (obchodní jméno) s dovětkem „v likvidaci“.
Likvidace je prováděna likvidátorem, kterého jmenuje ten, kdo o likvidaci rozhodl, což je u s. r. o.:
•dohoda všech společníků (formou notářského zápisu), příp. valná hromada (podle společenské smlouvy): ◦není-li ovšem likvidátor jmenován bez zbytečného odkladu, jmenuje ho soud,
•soud, který o zrušení společnosti rozhodl.
Re: dotaz s.r.o.
>dobrý den, prosím o radu, jaké jsou prosím možnosti
>při skončení provozovny s.r.o., která definitivně
>skončila.
>
>Máme na skladě zbylé zboží, které se nebude vracet.
>Zůstalo u jednatele. Myslím, že by se mělo odvést DPH
>(na skladě máme cca 30 000, Kč v nákupních cenách), je
>to správně? Neporadili by jste mi prosím, jak se poté
>tato operace zaúčtuje aby to např. neviselo na
>trojkách?
>
>
>Ještě mám prosím jeden dotaz, jak se s.r.o. dá zrušit,
>pokud jsou ještě na některých účtech zůstatky. Př.
>faktury od dodavatelů se uhradí, závazky vůči ZP a SP
>také, ale zbyde nám nevyrovnaný účet 365, což byli půjčky
>společníka, které společník nechce vracet.
>Dá se s těmito zůstatky prosím nějak uzavřít s.r.o?
>
>Děkuji moc za radu a váš čas
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 4. 2015 21:32
dobrý den, prosím o radu, jaké jsou prosím možnosti při skončení provozovny s.r.o., která definitivně skončila.
Máme na skladě zbylé zboží, které se nebude vracet. Zůstalo u jednatele. Myslím, že by se mělo odvést DPH (na skladě máme cca 30 000, Kč v nákupních cenách), je to správně? Neporadili by jste mi prosím, jak se poté tato operace zaúčtuje aby to např. neviselo na trojkách?
Ještě mám prosím jeden dotaz, jak se s.r.o. dá zrušit, pokud jsou ještě na některých účtech zůstatky. Př. faktury od dodavatelů se uhradí, závazky vůči ZP a SP také, ale zbyde nám nevyrovnaný účet 365, což byli půjčky společníka, které společník nechce vracet.
Dá se s těmito zůstatky prosím nějak uzavřít s.r.o?
Děkuji moc za radu a váš čas