Re: Doklady při nástupu do zaměstnání
Mě někdy dobrovolně bez vyzvání donesou potvrzení z OSSZ (PSSZ, MSSZ) že byli OSVČ do nějakého data, ale rozhodně to po nich nevyžaduji. Jediné, co chci, je aby mi podepsali prohlášení, že nemají exekuce ani nejsou v insolvenci.
Musí sdělit, že je třeba srážet, popř. sdělit, že exekuci nemají.
Toto bych si nechala určitě podepsat!
A opravdu nic jiného nepotřebujete. Mi se stalo, že zaměstnanec neměl ani zápočtový list z předchozího zaměstnání (zaměstnavatel nevydal), ale není zákonná povinnost mít zápočtový list při přijetí.
Ano, špatně jsem napsala, já je nechávám podepsat prohlášeníˇ- tam mi napíšou buď že žádnou exekuci nemají a nebo mají a jakou mají....
Je to proto, že za běžných okolností se tuto informaci dozvíte ze zápočtu od předchozího zaměstnavatele a můžete hned srážet a deponovat..... pokud nemáte zápočet, potřebujete údaje ohledně srážek ze mzdy a musíte mít od zaměstnance podepsané prohlášení
Občanský soudní řád jako kdyby vůbec nebral v potaz, že posledního zaměstnavatele mohl mít pracovník třeba před desete, dvaceti lety.
"§ 294 (1) Ten, kdo přijímá zaměstnance do práce, je povinen vyžádat si od něho potvrzení vystavené tím, u koho naposledy pracoval, o tom, zda byl nařízen výkon rozhodnutí srážkami z jeho mzdy, kterým soudem a v čí prospěch...."
Takže když se to zaměstnavatel nedozví od zaměstnance, tak ani nemůže splnit povinnosti uvedené v § 294/2
Souhlas. Dělám taky.
1.4. jsem přijímala zaměstnance, který mi čestně prohlásil, že nemá žádné exekuce. Zápočťák neměl, byl a je OSVČ.
10.4. přišly do datovky 4 exekuce z téhož exekučního úřadu, které nabyly právní moci v roce 2010 a 2011.
A pak se spolehněte na čestné prohlášení ...
>>1.4. jsem přijímala zaměstnance, který mi čestně
>>prohlásil, že nemá žádné exekuce. Zápočťák neměl, byl
>>a je OSVČ.
>>10.4. přišly do datovky 4 exekuce z téhož exekučního
>>úřadu, které nabyly právní moci v roce 2010 a 2011.
>>A pak se spolehněte na čestné prohlášení ...
>Znám to, ale pokud by vám čestně neprohlásil, máte
>problém vy...
Problém je slabé slovo - jde o EÚ JUDr. Vrány z Přerova ...
Čestné prohlášení-exekuce,insolvence
Dobrý den, máte, prosím, někdo k dispozici čestné prohlášení k těm exekucím a insolvenci - jde mi o správnou formulaci, příp. odkaz na zákony. Můžete tady napsat do diskuze formulaci nebo poslat formulář na email: lenka.klocova@email.cz? Děkuju moooc!
Re: Čestné prohlášení-exekuce,insolvence
Prosím o radu, jak postupovat v tomto případě: Zaměstnanec bez ZL v r. 2014 podepsal čestné prohlášení, potom přišly 2 nové exe. v 1 den, ty jsem srážela. Po ukončení PP přišla exe. s datem doručení dřívějšímu zaměstnavateli v r. 2011. Budeme ho znovu přijímat, mám po nástupu začít srážet z té třetí (dřívější) a těm co jsem už srážela napsat, že došla exe. s dřívějším datumem a jim proto platit nebudeme?
>>>>>>>>>>1.4. jsem přijímala zaměstnance, který mi čestně
>>>>>>>>>>prohlásil, že nemá žádné exekuce. Zápočťák neměl, byl
>>>>>>>>>>a je OSVČ.
>>>>>>>>>>10.4. přišly do datovky 4 exekuce z téhož exekučního
>>>>>>>>>>úřadu, které nabyly právní moci v roce 2010 a 2011.
>>>>>>>>>>A pak se spolehněte na čestné prohlášení ...
>>>>>>>>
>>>>>>>>>Znám to, ale pokud by vám čestně neprohlásil, máte
>>>>>>>>>problém vy...
>>>>>>>>
>>>>>>>>Problém je slabé slovo - jde o EÚ JUDr. Vrány z
>>>>>>>>Přerova ...
>>>>>>> ANo, toho mám také u exekucí často.... A také už
>>>>>>>jsem
>>>>>>>s jeho nohsledy vedla čilou korespondenci o tom,
>>>>>>>jestli můžu srážet stravenky, když mám dohodu o
>>>>
>>>>ANO, postupujte tak, jak jste napsala.
>>>Děkuji za ujištění. Pro mě to nakonec bude
>>>jednodušší,
>>>ty dvě byly jedna nepřednostní a jedna přednostní (na
>>>tu budu srážet dál, to vím). Takhle mi to spočítá
>>>mzdový program, dvě v jeden den nezvládá.
>>
>>A ta třetí je přednostní nebo nepřednostní?
>Ta třetí je nepřednostní, půjčka od fyzické osoby.
Vaše odpověď zcela mění situaci. Takže má původní odpověď neplatí. Budete strávat 1./3 na přednostní exekuci a 2./3 na nepřednostní exekuci. Ale nejsem si jistá na kterou, takže počkejte na reakce jiných.
Myslela jsem že když ta exe. č. 3 je vlastně nejstarší (i když nám došla nakonec), tak budu postupovat jako když přišla první a ta přednostní bude jako druhá, jen kdyby se doplatila ta nepřednostní č. 3, tak potom ta nepřednostní, došlá zároveň s přednostní se bude srážet znovu spolu s přednostní, jak jsem to dělala doposud.
Při dřívějším srážení jsem o té exekuci č. 3 nevěděla, ta přišla až po ukončení PP. Měla jsem jen ty dvě došlé v jeden den - 1 přednostní a 1 nepřednostní. Ty jsem platila zároveň podle poměru. Pán byl dlouhodobě nezaměstnaný, přišel bez bez ZL.
Tak teď jsem z toho zmatená. Varianta s doplacením exekuce č. 3 se mě asi týkat ještě nebude, myslím že pán u nás tak dlouho nevydrží. Co tedy budu dělat až nastoupí? budu platit exekuci č. 3 (doručenou jako první bývalému plátci mzdy) a z 1/3 ještě tu přednostní, která došla zároveň s další nepřednostní?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 5. 2015 8:46
Dobrý den, prosím moc o radu. Když firma přijímá do zaměstnání zaměstnance který byl do 30.4.2015 OSVČ, jaké doklady má po něm vyžadovat při nástupu. Klasický zaměstnanec by měl zápočtový list z předchozího zaměstnání. Mám si od tohoto nového zaměstnance, který podnikal nechat přinést doklad o ukončení nebo přerušení živnosti nebo jak to řešíte ?
Moc děkuji všem za radu a přeji krásný prodloužený víkend. Mějte se hezky.
Marie