Re: Vrácení zálohové daně za r. 2012 a 2
>Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnost vrácení
>zálohové daně: jsme na rodičovské dovolené a
>přivydělávám si na dohodu o provedení práce u druhého
>zaměstnavatele. Z mého hlavního zaměstnání jsem měla jen nízký
>příjem v r. 2012, za který jsem podala i daňové
>přiznání. Účetní mi u DPP srazila zálohovou daň za 10, 11, 12
>/ 2012 a celý rok 2013 z částky 10 000 Kč (tj. 1 500
>Kč za každý měsíc), neměla jsem podepsané "Prohlášení
>poplatníka..." a ani jsem nepožádala o vyúčtování daně.
>Chtěla bych se zeptat:
>Je možné podat dodatečné daňové přiznání a požádat o
>vrácení zálohové daně?
V DP za rok 2012 jste neměla uvedeny příjem se zalohovou dani?
Pokud v roce 2013 jste mela příjem se zalohovou dani a neměla jste podepsané Prohlášení poplatníka daně, tak jste byla povinna podat DP.
>Je povinnosti účetní, pokud nepožádám o provedení
>ročního zúčtování záloh na daň a daňového zvýhodnění, aby
>mi vystavila "Potvrzení o zdanitelných příjmech ..."?
Pokud ji pozadate, tak ano.
>Je možné podepsat zpětně "Prohlášení poplatníka... " a
>uplatnit základní slevu na dani na poplatníka na r.
>2015 nyní?
Na které období se ptáte?
>Děkuji. Ivana
V daňovém přiznání za rok 2012 jsem uvedla příjmy i sraženou zálohovou daň od zaměstnavatele na HPP, ale neuvedla jsem příjmy ani sraženou zálohovou daň od druhého zaměstnavatele na DPP, protože mi jeho účetní řekla, že tato daň nejde vrátit a ani teď mi nechtěla Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2012 a 2013 vystavit a vyptávala se, na co jej chci a tvrdila, že šlo o srážkovou daň a podobné nesmysly (dohoda byla na 10 000 Kč/měs a srážková daň se uplatnila v r. 2012 i 2013 u DPP do 5 000 Kč při nepodepsaném Prohlášení poplatníka...).
Já jsem až nyní zjistila, že tvrzení účetní nebylo správné ...
Vím, že správce daně nebude zajímat, že mi účetní podala mylné informace, protože mou povinností bylo daňové přiznání podat, ale myslím, že účetní by mohla aspoň poradit třeba i to, že mám podepsat Prohlášení poplatníka a uplatnit slevu na dani, a tím pádem bych žádné daně ani neplatila. Je nás takových zaměstnanců víc, co tuto situaci řešíme, včetně studentů...
Myslím si správně, že za rok 2012 podám dodatečné daňové přiznání s uvedením příjmů i sražené zálohové daně od obou zaměstnavatelů (HPP+DPP) a za rok 2013 řádné?
Podepsání Prohlášení poplatníka... včetně uplatnění slevy na dani na poplatníka mám na mysli na rok 2015
Děkuji a přeji hezký den. Ivana
Ano, jak píšete. Rok 2012 DP dodatečné, rok 2013 DP řádné a nyní podepsat Prohlášení poplatníka daně na aktuální rok.
Požádejte zaměstnavatele o vystavení Potvrzení písemně a na kopii si nechte potvrdit převzetí originálu, ať máte doklad.
Ještě prosím o jednu radu. V dodatečném DP za rok 2012 uvedu příjmy za HPP + DPP, ale v 7. oddíle uvedu na ř. 84 – úhrn sražených záloh na daň z příjmu skutečně sraženou daň za HPP + DPP, od níž odečtu již vrácený přeplatek? Nebo uvedu skutečně sražené zálohy a o vrácený přeplatek snížím částku v ŽádostI o vrácení přeplatku? Moc děkuji za ochotu. Ivana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 5. 2015 20:29
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnost vrácení zálohové daně: jsme na rodičovské dovolené a přivydělávám si na dohodu o provedení práce u druhého zaměstnavatele. Z mého hlavního zaměstnání jsem měla jen nízký příjem v r. 2012, za který jsem podala i daňové přiznání. Účetní mi u DPP srazila zálohovou daň za 10, 11, 12 / 2012 a celý rok 2013 z částky 10 000 Kč (tj. 1 500 Kč za každý měsíc), neměla jsem podepsané "Prohlášení poplatníka..." a ani jsem nepožádala o vyúčtování daně. Chtěla bych se zeptat:
Je možné podat dodatečné daňové přiznání a požádat o vrácení zálohové daně?
Je povinnosti účetní, pokud nepožádám o provedení ročního zúčtování záloh na daň a daňového zvýhodnění, aby mi vystavila "Potvrzení o zdanitelných příjmech ..."?
Je možné podepsat zpětně "Prohlášení poplatníka... " a uplatnit základní slevu na dani na poplatníka na r. 2015 nyní?
Děkuji. Ivana