Re: HPP+zápočťák
Proč by jste ho neměla předat? To si jej chcete schovávat doma na památku nebo se stydíte za to, že jste pracovala? Nechápu.
To ALL:Nechápu to napadání? Dotaz zněl jinak a odpověď nebyla jednoznačná.
To Ivunka: Neexistuje zákonná předat novému zaměstnavateli zápočtový list. Skutečnosti, které bude nový zaměstnavatel požadovat, můžete prokázat i čestným prohlášením.
Pokud nebudete mít zaměstnání uvedené v životopise, pravděpodobně po Vás nikdo ani zápočtový list chtít nebude.
>>>>>Dobrý den, 24.4. jsem měla poslední státnici a tím
>>>>>dnem studium ukončeno. Byla jsem zaměstnaná 4.5 -
>>>>>11.5.
>>>>>Musím dalozit v novém zaměstnání zápočtový list nebo
>>>>>má
>>>>>vliv jen na roční zúčtování daně? Mohu vystupovat
>>>>>stále jako absolvent, když jsem byla týden v práci?
>>>>
>>>>Novému zaměstnavateli předáte zápočtový list z
>>>>posledního zaměstnání.
>>>
>>>Musím ho předat a zmínit se že jsem byla týden
>>>zaměstnaná?
>>
>>Vy neumíte číst , nebo čemu nerozumíte na odpovědi
>>paní Jasné ? U absolventa vysoké školy dost divné.
>
>
>To ALL:Nechápu to napadání? Dotaz zněl jinak a
>odpověď nebyla jednoznačná.
>
>To Ivunka: Neexistuje zákonná předat novému
>zaměstnavateli zápočtový list. Skutečnosti, které bude nový
>zaměstnavatel požadovat, můžete prokázat i čestným
>prohlášením.
>
>Pokud nebudete mít zaměstnání uvedené v životopise,
>pravděpodobně po Vás nikdo ani zápočtový list chtít
>nebude.
>
Jak to, že odpověď nebyla jednoznačná ? Na dotaz zda musí odevzdat novému zaměstnavateli zápočťák - zněla , že musí. Co je na tom nejednoznačného ?
Zákonná povinnost existuje, máte citováno níže a bylo to tu v historii již několikráte uvedeno.
Zápočtový list naprostá většina zaměstnavatelů požaduje.
A nikoho jsem nenapadala, jen se podivila, že základní zákon týkající se zaměstnání je cizí i absolventům vysokých škol. Ale zas možná znají Jidáše ....
>
>
>
>
>
>
Tak znovu, dotaz zněl, zda ZAMĚSTNANEC musí předat ZL. Povinnosti jsou stanoveny pro původního a nového zaměstnavatele, ne pro zaměstnance. Pokud si nový zaměstnavatel své povinnosti nesplní není to věcí zaměstnance.
V praxi bývá využíváno to, že pokud nově nastupující zaměstnanec ZL nepředloží (většinou z toho důvodu, že mu původním zaměstnavatelem nebyl vystaven), řeší se to právě čestným prohlášením.
Tak tedy znovu :
OSŘ § 294:
"(1) Ten, kdo přijímá zaměstnance do práce, je povinen vyžádat si od něho potvrzení vystavené tím, u koho naposledy pracoval....."
Takže dle vás, začne pracovní poměr hned lží, protože zaměstnavatel vyžádá a on nepředloží, přestože ho má. Neřešíme to, když ho zaměstnavatel nevystaví. Tazatelka ho prokazatelně má.
A v praxi také často bývá, že z důvodu chybějícího zápočťáku zaměstnanec není přijat, pokud to není význačný odborník a zaměstnavatel si raději vybere jiného, protože nepředložení zápočťáku nezřídka bývá předzvěstí, že se zaměstnancem budou potíže.
Víte, mně je to celkem jedno, co slečna udělá. U nás v práci, pokud by se přišlo na to, že uchazeč v něčem lhal a ona zřejmě bude lhát, protože i když teprve státnicovala, personalista se zcela jistě zeptá, zda už někde pracovala (navíc by to měla mít i v životopise) by takový člověk rozhodně kariéru neudělal. Určitě klidně přijmu člověka, který měl i více krátkodobých zaměstnání, než člověka , který se sníží ke lži. Navíc, když k tomu ani není žádný důvod. To, že někde pracovala týden a nelíbilo se jí to, nebo ona se nelíbila zaměstnavateli není žádným hendikepem.
Zápočtový list nemá nic společného s daněmi.
Co se týká statusu studenta, tak platí, že za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se považuje také:
kalendářní měsíc, v němž dítě ukončilo řádně studium na vysoké škole, a dále kalendářní měsíc následující po kalendářním měsíci, v němž dítě ukončilo řádně studium na vysoké škole, pokud dítě nevykonává po celý tento měsíc výdělečnou činnost podle § 10 ani nemá po celý kalendářní měsíc nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci
Jestli jste v květnu nevykonávala celý měsíc výdělečnou činnost, máte ještě v tomto měsíci status studenta.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 5. 2015 6:55
Dobrý den, 24.4. jsem měla poslední státnici a tím dnem studium ukončeno. Byla jsem zaměstnaná 4.5 - 11.5. Musím dalozit v novém zaměstnání zápočtový list nebo má vliv jen na roční zúčtování daně? Mohu vystupovat stále jako absolvent, když jsem byla týden v práci?