Re: Oprava výše daně v insolovenčním říz
Pohledávka musí splnit podmínky dle § 44 ZDPH, musíte poslat dlužníkovi daňový doklad při provedení opravy výše daně (náležitosti dokladu jsou v § 46 ZDPH), musíte mít doloženo, že dlužník DD přijal a následně uvedete do daňového přiznání na ř. 33 mínusem a spolu s přiznáním pošlete na Finanční úřad ty původní faktury, daňové doklady a výpis z evidence oprav.
Já chápu §44 odst. 1 jako vy, že, zjednodušeně řečeno, DUZP na faktuře musí být nejpozději 6 měs. před rozhodnutím soudu o úpdaku
No asi neumím číst právnickou češtinu. přelouskala jsem judikát a vyčetla něco jiného.... ale věří Deloitte :o)
To je celkem zábavný judikát, protože já jsem takto uplatňovala klientům již několikrát vrácení DPH u dlužníků v insolvenci. Finanční úřady to akceptovaly ( jak jinak, když jsem postupovala dle jejich výkladu) a teď až zase nastane situace, že bude mít klient odběratele v insolvenci, tak abych mu poslala výklad FÚ i ten judikát a ať si vybere, co budeme nárokovat..... moc pěkné
Tedy už dávno nehledám v zákonech logiku, ale smysluplnější mi přijde ten výklad financů..... i když obecně vzato na co 6 měsíční test.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 5. 2015 13:13
Dobrý den,
mohla bych poprosit o radu. Ještě jsem se s tím hle problémem nesetkala.
Na firmu která nám dlužila byl podán insolvenční návrh 3.10.2014
Tato firma nám nezaplatila faktury které jsou splatné od 03.03.2014 do 1.12.2014 s tím že poslední faktura byla vystavena 31.10.2014.
Můžeme zažádat o vrácení DPH. Pohledávky jsme přihlásili. Ale vůbec nevím jak mám zažádat a jestli musím poslat nějaký návrh dlužníkovi. že žádáme FÚ o vrácení DPH.
Děkuji moc