Re: prohlášení poplatníka
Jenom pro zajímavost, kolik musí zaměstnavatel v hrubém zaplatit, aby byla čistá mzdy 20000,-.
nepodepsané prohlášení: 29047,- + 9877 jeho odvody
podepsané prohlášení. 26047,- + 8857 jeho odvody
Toto zaměstnavatele vyjde pěkně draho.
>>>> Podle mě by v tomto
>>>>případě měl dostávat o 2000 méně protože tím obírá
>>>>firmu.
A čím obírá zaměstnanec firmu o 2 000 Kč, to snad ani nemůžete myslet vážně, takto nařknou zaměstnance! To není sleva na dani pro firmu, ale pro poplatníka!!! Může mít klidně dva zaměstnavatele a u toho druhého mít podepsané prohlášení a Váš zaměstnavatel na tom bude zase stejně, jako teď. A že druhého zaměstnavatele nemá, ani nepodniká, je čistě jeho věc, protože kdyby si například našel ještě jedno zaměstnání, kde by měl rovněž sjednanou čistou mzdu, tak by tam už slevu neuplatnil a taky by Vás jeho případný druhý zaměstnavatel asi nenařknul z toho, že jej Váš zaměstnavatel obral o 2 000 Kč, nemyslíte?
>Jenom pro zajímavost, kolik musí zaměstnavatel v
>hrubém zaplatit, aby byla čistá mzdy 20000,-.
>nepodepsané prohlášení: 29047,- + 9877 jeho odvody
>podepsané prohlášení. 26047,- + 8857 jeho odvody
>Toto zaměstnavatele vyjde pěkně draho.
Proč by mělo zaměstnance zajímat, kolik musí zaměstnavatel vyplatit pokud by podepsal nebo nepodepsal "Prohlášení"!!!
Základní sleva na dani je pro zaměstnance, ne pro zaměstnavatele.
Proč by to taky minulá účetní měla řešit? Zaměstnavatel si něco sjednal se zaměstnancem a ona to jen zúčtovala.
Podpis Prohlášení poplatníka je PRÁVO zaměstnance, NIKOLI POVINNOST.
Zaměstnavatel neměl přistoupit na sjednání mzdy v čistém, protože čistá mzda je osobní věcí každého člověka. A kdyby ten zaměstnanec měl ještě pár dětí, možná by si "přivydělal" i na daňovém bonusu.
Naznačit to zaměstnavateli samozřejmě můžete, ale nakonec třeba budete za semetriku, která chce poškodit zaměstnance a rozvrací dobré vztahy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.
Rozumím tomu, že chce Váš zaměstnavatel snížit náklady, ale dělat to tímto způsobem asi není to pravé ořechové… A jestli to vyjde zaměstnavatele pěkně draho, to nemusí zaměstnance vůbec zajímat.
Čistá mzda je opravdu osobní věcí každého zaměstnance, takže vůbec nechápu, proč se pozastavujete nad tím, že bývalá účetní toto neřešila. Proč by taky měla, když jí do toho nic není!!!
Pokud by chtěl Váš zaměstnavatel použít stejnou čistou mzdu pro více zaměstnanců, pak by podle Vás měl poškodit např. ty, co uplatňují daňové zvýhodnění na děti (případně bonus), což by také uvedl v Prohlášení poplatníka … a upravit hrubou mzdu tak, aby mu vyšlo 20 000 čistého jako u bezdětných zaměstnanců?
Nebo pokud by byl tento zaměstnanec poživatelem invalidního důchodu, případně držitelem průkazu ZTP/P a měl navíc slevu na invaliditu (až 420 Kč/měs. podle stupně invalidity a slevu na držitele průkazu ZTP/P 1 345 Kč/měs., což by uvedl v „Prohlášení poplatníka…“, tak by dostal zase „jen“ 20 000 čistého? To by zaměstnance značně poškodilo, nemyslíte?
Pokud by si zaměstnanec začal přivydělávat např. na DPP a tam uplatnil základní slevu na dani na poplatníka, případně kdyby začal podnikat tak by Vám to asi nevadilo, přitom to je téměř totéž - vybere si slevu prostě někde jinde. Tak proč by měl v tomto případě ušetřit zaměstnavatel a ne zaměstnanec, který „jen“ využil svých práv? Nejde spíš jen o závist...?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 5. 2015 10:59
Dobrý den, pokud má zaměstnanec jen jeden PP musí podepsat prohlášení? stala se mi jedna situace, zaměstnavatel je domluvený s jedním zaměstnancem, že bude mít mzdu 20 tis čistého, přebrala jsem nyní mzdy a zjistila, že tento člověk nemá podepsané prohlášení. Když jsem se zeptala proč, odpověděl, že si dělá přiznání sám, ale není OSVČ. Samozřejmě mu jde o to, že si nechá jednou za rok vrátit celou slevu na poplatníka a ve mzdách chce tu celou částku 20 tis. Podle mě by v tomto případě měl dostávat o 2000 méně protože tím obírá firmu.
Prosím o vaše názory, mimo účetnictví jsem byla povolána na lehkou finanční optimalizaci, proto řeším vše co se mi jeví jako zbytečné vydané finance. Toto mi přijde do očí bijící, minulá účetní to neřešila, prý ji to ani nenapadlo, že by zaměstnanec takto vydělal o 24 tis více.
děkuji