Přeplatek na FÚ - v účetnictví není

• (neregistrovaný)

15. 5. 2015 12:47

Dobrý den,

prosím o radu. Firma nezaplatila DPH a po nějakém čase přišlo z FÚ oznámení o převedení přeplatku z DPPO na účet DPH. Ovšem v účetnictví žádný přeplatek není. Podle informací z FÚ vznikl přeplatek takto:
    - dle daně z příjmů za rok 2012 vznikla povinnost hradit pololetní zálohy ve výši 57 700 . Kč, ovšem firma zaplatila 2x 39 100 Kč, tedy 78 200 kč. Za rok 2013 vyšla vysoká dańová povinnost a tak ještě vznikl doplatek, který firma uhradila v plné výši. Správce však uvedl, že na daňovém účtu má předepsanou zálohu ve výši 57 700 Kč a rozdíl mezi touto částkou a uhrazenou 78 200 kč tedy 20 500 kč je přeplatek. Nebere v úvahu skutečně zaplacenou zálohu. Což je podle mě hloupost. Pokud by kalkulovali se zálohovou ve výši 57 700 kč, tak by pak musel být doplatek vyšší o těch 20 500 Kč, aby jim ještě těch 20 500 Kč viselo jako přeplatek. Jak nyní postupovat? Má smysl nahlédnout do spisu nebo si spíše nechat udělat výpis z daňového účtu? Nemám s nahlížením do spisu zkušenosti. Co mi správce předloží? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 5. 2015 13:26

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: Přeplatek na FÚ - v účetnictví není
      Zřiďte si přístup do své Daňové informační schránky (DIS). Jeden den požádáte přes DS a zpravidla už druhý den můžete do DIS nahlížet.
      V DIS si v klidu váš "daňový účet" můžete projít a přesně zjistit, co o firmě ohledně jednotlivých daní má FÚ zaevidováno.

• 15. 5. 2015 13:37

jitule1 (neregistrovaný)

Děkuji za tip. Ale jedná se o firmu - klienta, kterému vedeme účetnictví a zpracováváme DAP. Takže to my zřizovat nebudeme.

• 15. 5. 2015 13:51

Dle toho, co píšete mně vychází, že sice v r.2012 vznikl přeplatek, ale v r. 2013 by zase vznikl nedoplatek ve výši 20.500 Kč. Upřesněte "po nějakém čase", tzn. kdy přesně přišlo oznámení FÚ o převedení přeplatku? Ještě před poslední známou daňovou povinností (DPPO) r.2012 v r. 2013? Pokud Ano, pak by měl být u firmy zase nedoplatek v r.2013 z DPPO za rok 2012...

• 15. 5. 2015 14:14

jitule1 (neregistrovaný)

Oznámení z FÚ přišlo v únoru 2015, nezaplacené DPH bylo listopadové roku 2014. Ty zálohy ve výši 39 100 Kč vlastně byly placeny dvě v r. 2013 a další dvěv roce 2014. TAkže budou zahrnuty v přiznání za r. 2014. A v r. 2014 měla být tedy hrazena taky pouze jedna pololetní ve výši 57 700 kč. Mě takévychází, že vznikl přeplatek na zálohách placených v r. 2013 ve výši 20 500, ale zároveń nedoplatek na celkové dani 20 500, tím pádem by to bylo srovnáno, tak jak to máme v účetnictví.

• 15. 5. 2015 14:26

Ztrácím se v rocích (v původním dotazu 2012 a 2013 a nyní 2013 a 2014?) Roky nyní neřeším: Pak Ano vznikl by přeplatek a zároveň nedoplatek na celkové dani a bylo by srovnáno, ale to by nesměl být přeplatek mezitím převeden FÚ na nedoplatek DPH za 11/2014. Jaký máte zůstatek na DPH - účet 343? Dle mě, by měl být nedoplatek na DPH ve výši 20.500 Kč nyní o převedený přeplatek z DPPO vyrovnaný a nedoplatek mi vychází na DPPO - účet 341.
      (Podotýkám, že bez přesných podkladů se jen dohaduji).

• 15. 5. 2015 14:44

jitule1 (neregistrovaný)

Možná jsem špatně uvedla, ale v r. 2012 nebyly zálohy, za rok 2012 bylo podáno první přiznání k DPPO, co firma podávala. Na základě tohoto přiznání vznikla pro roky 2013/2014 povinnost hradit zálohy pololetní 57 700 Kč. Ale byly placeny čtyři čtvrtletní 39 100.Ano, v účetnictví to tak je, že převodem z DPPO na DPH je DPH srovnáno, ale na DPPO je nedoplatek. Ovšem na FÚ mají na DPH i DPPO srovnáno.

• 15. 5. 2015 15:16

...
      >Možná jsem špatně uvedla, ale v r. 2012 nebyly zálohy,
      >za rok 2012 bylo podáno první přiznání k DPPO, co
      >firma podávala. Na základě tohoto přiznání vznikla pro
      >roky 2013/2014 povinnost hradit zálohy pololetní 57 700
      >Kč. Ale byly placeny čtyři čtvrtletní 39 100.Ano, v
      >účetnictví to tak je, že převodem z DPPO na DPH je DPH
      >srovnáno, ale na DPPO je nedoplatek. Ovšem na FÚ mají na
      >DPH i DPPO srovnáno.

Takže naopak. Vy vlastně řešíte, že v účetnictví máte vedený nedoplatek na DPPO, ale u FÚ tento nedoplatek vedený není. Zkontrolujte obraty účtu 341 od r.2012, zda-li byly všechny předpisy daně 59./341, převod přeplatku na DPH 343/341, doplatek DPPO 341/221 a úhrady záloh 341/221 správně zaúčtovány. Jest-li tam nechybí nějaký účetní zápis (nebylo zaúčtováno chybně na jiný účet), a tudíž vám nesprávně vychází KZ na D341 (nedoplatek) místo aby byl účet vyrovnaný, pokud tedy při placení DPPO byl zohledněn převod přeplatku na nedoplatek DPH a bylo o 20.500 Kč zaplaceno na dani více - ten doplatek na dani je zaúčtovaný správně?
      Zde by vám právě pomohly údaje z DIS, které byste mohla porovnat s tím, co máte v účetnictví.

• 15. 5. 2015 15:33

jitule1 (neregistrovaný)

V účetnictví to je v pořádku. Tam jde o to, že na FÚ si nezapočetli na daň za rok 2013 zaplacené zálohy ve výši 78 200, ale pouze částku 57 700 kč - to co jim program předepsal, že má být zaplaceno, i když ve skutečnosti bylo zaplaceno o 20 500 Kč víc. Takže to berou jako přeplatek. V přiznání jsme vykázali zaplacené zálohy 78 200. Takhle mi to bylo telefonicky sděleno přímo z FÚ.

• 15. 5. 2015 18:25

rekapitulace účtu 341:
      ... /341 57.700 předpis záloh na daň pro daný rok "z pohledu FÚ"
      341/221 39.100 1. uhr. záloha
      341/221 39.100 2. uhr. záloha
      343/341 20.500 převod přeplatku daně na nedoplatek DPH
      KZ 341 = 0 Kč
      Nerozumím, kde FÚ vznikl přeplatek?
      A KZ daňového účtu k dani z příjmů je jaký? Neříká vám po telefonu paní z FÚ jen stav k nějakému dřívějšímu datu a přitom konečný zůstatek žádný přeplatek už nevykazuje? Telefon snese cokoli :)
      Bez znalosti, co přesně vykazuje FÚ na firemním daňovém účtu, to správně vyřešit nepůjde.

• 15. 5. 2015 21:21

T.. (neregistrovaný)

Dobrý den,

ani já se vždy nemohu domluvit na výši zaplacených zálohách případně přeplatcích na daně a to nemluvím o příslušenství daní. Pochopila jsem ale, že to, co já eviduji jako zálohu na daň, Fú může posuzovat jako přeplatek daně. A to v tom případě, že platím zálohy v jiné (větší) než předepsané výši. Následně pak při započítání zálohy na konečnou daň musím brát částku předepsané daně nikoliv tu-vyšší skutečně zaplacenou. Při doplatku daně se pak vše srovná .... protože to, co já eviduji jako přeplacenou zálohu oni evidují jako přeplatek daně.
      Co však dělá "bordel" mnohem větší, je příslušenství daně, kterou mi ihned nevyčíslí, protože jim do určité částky tato povinnost nevzniká, ovšem přeplatky daní si na jejich úhradu klidně stáhnou. Ovšem jakmile částka zase určitou výši překlene, tak výměr vystaví a to s poznámkou NEHRAĎTE, BYLO JIŽ UHRAZENO.

Fú prostě svoji evidenci daní a příslušenství vede jinak, než na ni pohlížím já. Ale podle zkušeností vím, že se to počase vždy srovná. Většinou tehdy, když požádám o vrácení přeplatku a oni zasednou, zrekapitulují a zinventarizují.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).