Re: Prac. smlouva na dobu určitou, mateř
Nástup na PPM bude do 180 dnů od ukončení PP. Nepíšete, jak dlouho zaměstnání trvalo, jestli budete mít 270 pojištěných dnů do začátku PPM.
Na své ZP nahlásíte po skončení PP nemoc v ochranné lhůtě. Žádost o PPM předáte bývalému zaměstnavateli, nástup je 6 až 8 týdnů před předpokládaným datem porodu.
PPM se počítá z posledních 12 měsíců. Ve vašem případě se bude postupovat, jako by nástup na PPM byl v den následující po skončení PP. Při ukončení 31.8. by to bylo září 2014 až srpen 2015.
Podle výše DVZ se budete moci rozhodnout, jak dlouho budete pobírat RP. Rodičovskou dovolenou mít nebudete, to je volno u zaměstnavatele a vy už nebudete zaměstnaná.
Re: Prac. smlouva na dobu určitou, mateř
Není zač. Vyčerpávající informace najdete na stránkách ČSSZ a MPSV.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 5. 2015 14:29
Dobrý den,
prosím o radu. Mám pracovní smlouvu na dobu určitou do 8/2015. Nyní jsem těhotná (termín porodu 11/15) a nastoupila jsem na nemocenskou. Je mně jasné, že prac. poměr v 8/15 končí, potřebovala bych však poradit, kde co nahlásit. Když mně prac.poměr bude končit - zda-li stačí jen před ukončením nahlásit na zdrav. pojišťovnu, že pobírám nemocenskou? A dále co všechno zařídit před nástupem na mateřskou a rodičák. Jak se vypočítá výše mateřské, zda-li si můžu rozhodnout dobu rodičovské dovolené a nebo tím, že bude můj prac. poměr ukončen bude moje rodičovská automaticky vyměřená na 4 roky.
Vůbec se v tomhle neorientuji, mockrát děkuji.
Monika