Re: datová schránka co dělám špatně?
Zkuste podporu: http://www.financnisprava.cz/cs/dane-elektronicky/epodpora
zkuste si otevřít fin.správu a do přiznání nahrát soubor z účetnictví. (ten, který jim posíláte). On se vám zkontroluje (popř. opravíte chyby) a znovu se vám nabídne zda ho chcete uložit "pro odeslání do datové schránky". takto uložený soubor bude ve správném tvaru a dat.sch. půjde poslat.
Já jsem žádala o zřízení daňové informační schránky také přes datovou schránku. Vyplnila jsem na EPO a dala poslat na příslušný FÚ jako přílohu, stejně jako to dělám s DPH. Dnes volala paní z FÚ, že je to také špatně, že to musím poslat "přímo". Mám stejný problém jako paní v dotazu výše a nelze jim vysvětlit, že to DS jinak nejde. Daňovou inf. schránku mi prostě nezřídí, pokud nezašlu žádost ve "správném" formátu. Už si nevím rady :-(
Váš případ znám z vlastní zkušenosti. Při této žádosti prostě soubor xml jako přílohu v DS prostě neumí zpracovat. Tedy alespoň paní na Brno III. Při dotazu jak to tedy mám poslat, mi bylo odpovězeno: Já nevím, já DS nerozumím, pošlete to tak, abych to mohla zpracovat.
Nakonec jsem vyplnila žádost v EPO a odeslala přímo z tohoto portálu s podpisem ověřeným dat.schránkou. Paní na Fú byla konečně spokojená. Nic takto nikdy neposílám, vždy si umí poradit se souborem xml v příloze DS.
Nicméně podle mne je dané zákonem, jakými způsoby lze doručovat písemnost na F.ú. a poslání souboru xml přes DS mezi ně patří.
Ještě dodám, že data v DIS se objevila tak po 14 dnech od zřízení a to podle pracovního nasazení správců jednotlivých daní.
Tak jak to popisujete, to vypadá, že FÚ to chtějí nad rámec zákona, zaslat přímo z EPO přes přihlášení do vaší DS = "podání učiněné prostřednictvím EPO s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho DS".
Tzn.,že v EPO musíte po vyplnění tiskopisu kliknout na "Odeslání písemnosti (podání)" a po podání si uložit potvrzení.
Ne uložit z EPO soubor v .xml na svůj PC a poté poslat jako přílohu z Datové schránky.
(Toto jejich tvrzení vyplývá z vnitřních metodických pokynů GFŘ, kdy za el.podání je považováno pouze podání učiněné datovou zprávou ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 5. 2015 12:21
Dobrý den,
chci poslat DPH na FÚ, dám si v datové schránce:
vytvořit zprávu, zadám ID FÚ, napíšu předmět, dám další, nahraju přílohu v xml a pošlu.
Co dělám špatně?
Z FÚ mi volali, že to posílám špatně, že to přišlo jako příloha a to nesmí ale já netuším jak jinak to poslat.
Paní mi poradit neuměla, prý datovou schránku nikdy neviděl, jen stále říkala, že to nesmí být příloha.
Poradí prosím někdo?
Moc děkuji