Re: Retela - elektroodpad ze solárních p
Nám radili toto:
1) Úhrada zálohy na recyklační příspěvek:
1,7 Kč/kg 314 Poskytnuté zálohy / 221 Účty peněžních prostředků
2) Přijetí vyúčtování a faktury za vynaložené služby od společnosti v daném účetním období:
X Kč 518 Ostatní služby / 321 Závazky z obchodních vztahů
3) Zúčtování (části) zálohy na recyklační příspěvek:
X Kč 321 Závazky z obchodních vztahů / 314 Poskytnuté zálohy
Re: Retela - elektroodpad z FVE
Správce kolektivního systému by neměl posílat faktury za účetní období, ale až po likvidaci 1/3 hmotnosti panelů a potom po likvidaci 2/3 hmotnosti panelů. Do té doby je to záloha.
http://www.resolar.cz/cs/pro-provozovatele-fve/dulezite-souvisejici-dokumenty
Hezký den!
Já to do daňových nákladů v roce 2014 nedal, protože se podle zákona o odpadech jedná o zálohu. Z 12 kolektivních správců to 10 pochopilo, 2 to dělají blbě. Nakonec to pochopilo i MF a GFŘ. I když cca do 2/2015 přednášející tvrdili, že se jedná o § 24/2/p ZDP. No, nejedná.
V současné době je připravena novela zákona o rezervách, která by se měla přilepit k nějakému zákonu, asi zákonu o účetnictví.
Podle této novely se od roku 2015 bude na příspěvky tvořit daňová rezerva.
Hezký den!
P.S.
Všichni na MF a GFŘ stíhají kolotočové podvodníky a neumí vyložit daňový zákon. A bude hůř.
Já jsem zatím zaúčtovala jako zálohu. Již je uzákoněna možnost tvorby daňové rezervy. Hlavně nesmí jít hned do nákladů. Podle mě je na firmě, zda zaúčtuje jako zálohu nebo jako tvorbu rezervy. Ale nejsem si úplně jistá, třeba se vám ještě ozve někdo jiný.
Dobrý den, napsali jsem přímo na Retelu a bylo nám odpovězeno toto: v současnosti vstupuje v platnost novela zákona o rezervách, kde je řešeno, jak máte příspěvky postupně vkládat do daňově uznatelných výdajů a to nezávisle na účetnictví a tvorbě případné účetní rezervy.také přechodná ustanovení, pokud již máte rok 2014 v nákladech.
Pokračuji v další odpovědi:
Dobrý den, chápu správně, že na zálohách 314 mi bude hodnota příspěvku "trčet" do doby likvidace panelů (v našem případě minimálně do roku 2030)? Poté zrušíme i vytvořenou daňovou rezervu? To jako Retela bude takovou dlouhou dobu mít v přijatých zálohách naše platby??? Děkuji za objasnění, u nás v účetnictví to mám v r. 2014 a 2015 OK:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 5. 2015 14:43
Dobrý den,
v prosinci 2014 jsme platili Retele první platbu za elektroodpad - solární panely. Finanční správa vydala 19.5. informaci k této problematice. Původně jsem dala přímo do nákladů, ale po přečtení si nejsem vůbec jistá, jestli to může být daňově uznatelný náklad roku 2014. Jak to prosím řešíte ?
Děkuji za odpovědi