Re: Smluvní srážka x exekuce
proč má exekuce přednost? Není zde napsáno datum pro pořadí srážení exekuce. Je možné, že dohoda má dřívější datum.
Ještě připomenu, že srážka na exekuci se počítá po odečtení nezabavitelné částky, ale srážka na základě dohody se sráží až do poloviny výše mzdy.
Dohoda je od 1.4.2015 a exekuce má datum, kterým se řídí pořadí, 4.6.2014. Mám tedy dohodu pozastavit?
On má právě dost nízkou mzdu. Např. jen do 10000 Kč čistého, podle toho kolik je v měsíci hodin. Ale každopádně tedy srazím napřed exekuci a zbytek až do poloviny mzdy půjde na výživné, je to tak? A co když přijdou další exekuce? Tohoto zaměstnance jsme totiž už jednou na HPP měli a měl těch srážek snad 10.
Re: Smluvní srážka x exekuce -paní Jasná
Pokud není přednostní exekuce na výživné vychází mi srážka na exekuci:
10.000,- Kč - 6.118,- (nez. částka) - 1.529,50 (nez. částka za vyž. dítě) = 2.352,50 1/3 je 784,- Kč, takže srážka na přednostní exekuci bude 1.568,- Kč a zaměstnanci zůstává 8.432,- Kč.
Na základě dohody se může srazit do poloviny výše mzdy (beru to tak že čisté). Polovina čisté mzdy je 5.000,- Kč, to by bylo 8.432,- Kř - 5.000,- Kč = 3.432,- Kč mi vychází,. že by se dalo maximálně srazit na dohodu. Uvažuji správně paní Jasná?
Tedy za předpokladu, že je dohoda sepsána podle NOZ.
>>>Dobrý den,
>>>prosím o radu: Zaměstnanec si s jednatelem písemně
>>>dohodnul srážku výživného 1500 Kč každý měsíc ze
>>>mzdy.
>>>Nyní na něj ale přišla přednostní exekuce a když mu
>>>strhnu těch 1500, tak už mi na exekuci nezbývá nic.
>>>Jaký
>>>je prosím postup? Mám strhávat druhou třetinu na
>>>výživné a první třetinu na tu exekuci? Nebo
>>>exekutorovi
>>>oznámit, že srážení není možné?
>>>Děkuji.
>>
>>Já bych tu dohodu o srážkách pozastavila dokud
>>nezaplatí tu exekuci.
>>Exekuce má před dohodou přednost.
>
>proč má exekuce přednost? Není zde napsáno datum pro
>pořadí srážení exekuce. Je možné, že dohoda má dřívější
>datum.
Pokud by měla dohoda dřívější datum, bude sráženo na přednostní exekuci z jedné třetiny a srážka z dohody by pak byla až do výše poloviny mzdy
>
>Ještě připomenu, že srážka na exekuci se počítá po
>odečtení nezabavitelné částky, ale srážka na základě
>dohody se sráží až do poloviny výše mzdy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 5. 2015 10:14
Dobrý den,
prosím o radu: Zaměstnanec si s jednatelem písemně dohodnul srážku výživného 1500 Kč každý měsíc ze mzdy. Nyní na něj ale přišla přednostní exekuce a když mu strhnu těch 1500, tak už mi na exekuci nezbývá nic. Jaký je prosím postup? Mám strhávat druhou třetinu na výživné a první třetinu na tu exekuci? Nebo exekutorovi oznámit, že srážení není možné?
Děkuji.