Re: Faktura do 3. země
fakturu musíte zaúčtovat, JSD není účetním, ale daňovým dokladem, který uvedete pouze v evidenci pro DPH
záleží, jak si s tím poradí váš software
do ř. 22 uvádím částku z faktury dle článku ing. Bendy:
Novelou se dále v §63 odst. 2 zákona o DPH doplňuje, že při stanovení hodnoty plnění osvobozených od daně s nárokem na odpočet daně se postupuje podle §36 zákona o DPH. Podle §36 odst. 1 je přitom základem daně vše, co jako úplatu obdržel nebo má obdržet plátce za uskutečněné zdanitelné plnění od osoby, pro
kterou je zdanitelné plnění uskutečněno, nebo od třetí osoby, vyjma daně za toto zdanitelné plnění. Z této úpravy v případě vývozu zboží vyplývá, že se v daňovém přiznání jednoznačně vykazuje tzv. fakturovaná hodnota a nikoliv statistická hodnota podle celního prohlášení.
info a potvrzeno z FÚ - "stále zůstává v platnosti , že daňovým dokladem při vývozu je rozhodnutí celního úřadu o vývozu zboží a základ daně zahrnuje ještě i vedlejší výdaje dle 36/3 (což fakturovaná částka neobsahuje), tedy uvádějte do přiznání DPH statistickou hodnotu
zdanitelné plnění od osoby, pro
>>>>>kterou je zdanitelné plnění uskutečněno, nebo od
>>>>>třetí
>>>>>osoby, vyjma daně za toto zdanitelné plnění. Z této
>>>>>úpravy v případě vývozu zboží vyplývá, že se v
>>>>>daňovém
>>>>>přiznání jednoznačně vykazuje tzv. fakturovaná
>>>>>hodnota
>>>>>a nikoliv statistická hodnota podle celního
>>>>>prohlášení.
>>>>
>>>>info a potvrzeno z FÚ - "stále zůstává v platnosti ,
>>>>že daňovým dokladem při vývozu je rozhodnutí celního
>>>>úřadu o vývozu zboží a základ daně zahrnuje ještě i
>>>>vedlejší výdaje dle 36/3 (což fakturovaná částka
>>>>neobsahuje), tedy uvádějte do přiznání DPH
>>>>statistickou hodnotu
>>>
>>>Děkuji za dokonalé odpovědi, mate mě ještě to, že já
>>>fakturu vystavím v květnu (chce ji po mě celnice),
>>>ale
>>>zboží bude odcházet až v červnu, takže to zaúčtování
>>>nebude datumově sedět.
>>my vystavujeme fakturu pro celní účely ve Wordu a
>>fakturu pro zákazníka až po splnění dodací podmínky a
>>o té
>>účtujeme
>>do evidence pro účely DPH a přiznání dáváme až po
>>výstupu zboží mimo EU
>
>Děkuji ještě jednou za odpověď, pokud vystavím fakturu
>pro celní účely ve wordu, jaké číslo ji dát, to nemusí
>být shodné s fakturou pro zákazníka?
číslo být shodné nemusí, děláme to tak už několik let a zatím nám to nikdo nevytkl
zvolili jsme tento postup hlavně kvůli fakturaci při dodací podmínce Incoterms jiné než EXW nebo FCA hlavně na konci roku
pro vývoz jsme museli mít celní fakturu např. 30.12., ale fakturu pro zákazníka jsme vystavili až po splnění podmínky např. 15.1. (DUZP dle §21 odst. 2 písm. a) ZDPH) - do přiznání k DPH a do výnosů za leden
možná má tazatelka stejný FÚ jako paní Jana, ale znám i FÚ, které zastávají názor ing. Bendy
na našich fakturách obsahuje fakturovaná částka i vedlejší výdaje, např. dopravu dle dodacích podmínek, takže záleží jen na vás, jak si zadáte do evidence pro DPH
já osobně (už jsem několikrát tady i psala) nedám na rady FÚ, protože některé jejich názory byly naprosté nesmysly
všimla jsem si, že zde někteří odpovídající mají na "tety" z FÚ podobný názor
já osobně dávám přednost názoru ing. Bendy (bývalý pracovník MFČR) před názory zaměstnanců FÚ
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 5. 2015 10:41
Dobrý den, prosím poraďte, vystavuji fakturu do 3. země za dodání zboží (strojního zařízení), fakturu vystavím ještě v květnu - pro celnici, ale zboží odejde až v červnu, takže v Přiznání k DPH bude částka na ř. 22 až v červnu kurzem ke dni vývozu dle JSD?
Děkuji za radu, dělám poprvé