Re: OT: kdy je uchazeč pro Z-tele starý?
Já mám své zkušenosti s hledáním po padesátce a nikomu to nepřeji. Vždy jsem měla pocit, že manager v kravatce má jasno, potřebuje dvacetiletou, s dlouhýma nohama, nejméně pětkami vepředu, s již samostatnými dětmi a účtovat ani moc nemusí umět:-)). Nakonec jsem se vrátila do 10 let opuštěné firmy, kde mě všichni znali a já znala práci a poměry tady. Jsem spokojená a snad to tu do důchodu doklepu:-)) Držím pěsti.
Nevím jak v administrativě, ale my coby výrobní závod 45leté za staré ještě nepovažujeme :-) pokud oni sami se na práci ve výrobě cítí, klidně bych je vzala.... problém je, že moc těch, kteří si myslí, že to zvládnou není :-( nebo nastoupí a odejdou. Ale to jsou ti spíše ještě starší, tj. nad 55
jenže nad 55 je v dnešní době ještě na důchod moc mladý, takže co má takový člověk dělat, když přijde (ne třeba vlastní vinou) o práci (firma může zkrachovat apod.)? Liidé ve vysokém věku, ale ještě nebudou mít nárok na důchod, budou i pro ostatní lidi nebezpečné (např. řidič autobusu...).
Nedávno jsem na toto téma mluvila s majitelem naší firmy. Před pár lety přijali opraváře před důchodem, lepšího tady asi nikdy neměli. Ještě teď mu někteří opraváři volají o rady. Pan majitel se vyjádřil v tom smyslu, že zaměstnanec ve vyšším věku je pro firmu lepší než mladý kluk po vyučení, který toho moc ještě neumí. I když tomu staršímu třeba nepřidělí fyzicky náročnější práci, kterou naopak zvládnou ti mladí. A ani v administrativě to není ani tak o věku, jako o ochotě a schopnostech sbírat nové poznatky, vyznat se např. ve změnách předpisů atd.
to já Vás chápu, jen nechápu, kde berou statistiky, že jsou lidé čím dál tím více čipernější. Zatím jsou v dlouhodobém důchodu lidé, kteří končili práci po r. 1989, tedy neznali, co je stres být bez práce a shánět práci novou apod. Z vlastní zkušenosti vím, že některé ženy odcházely do důchodu třeba v 50ti letech (ta možnost byla jen pár let hned po revoluci), pak si nechaly důchod přepočítat - sama jsem jim vypisovala žádost o důchod (to se ještě sepisovaly žádosti o důchod na firmách...). Tyto ženy jsou dnes v dobré kondici.
Být v 56 letech 11 měsíců nezaměstnaná a pak slyšet, že pokud neseženete jakoukoliv práci , tak Vám nikdo nic nedá, protože máte dům a tři děti, tak at se postarají....to bylo fakt to nejhorší. Po 35 letech zaměstnání nemáte nárok na žádnou sociální síť, měli jste v posledních dvou letech příjem, tak přijďte, až nebudete dva roky nic mít..pak máte nárok. Ale tady svítí sluníčko a hurá, je víkend:-))
Můj kamarád, velice schopný manažer, věk 57 let už rok marně shání práci, obchází výběrová řízení a vždy skončí druhý.... mává mu to s psychikou ( byl zvyklý velet a rozhodovat), můj manžel ing. strojař a dobrý IT sháněl ve svých 56 letech práci přes 2 roky, na rovinu mu řekli, že v IT ho už nikdo nezaměstná, nyní dělá pro firmy školení na AutoCAD za 20 000 Kč hrubého a je v 60 rád, že je rád. Do důchodu jde až za 3 roky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 5. 2015 14:18
Kamarádka mi řekla, že chce změnit práci a že by měla začít rychle hledat, neb nad 45 let už prý není šance, Z-telé ji budou brát jako starou a nepružnou a ani ji nepozvou k pohovoru. Opravdu to tak také vidíte? Nemyslím inzeráty typu - do našeho mladého dynamického kolektivu hledáme... jako dravé obchodní zástupce... Mám na mysli běžné administrativní pozice. děkuji za všechny názory! :)