Re: obchod a tržby kartou
Tržby jsem účtovala přes interní doklad na základě přehledu o denních tržbách. Na straně MD pohledávka s anal. 1- likvidace pohladnou a 2- likvidace bankou, na DAL výnos a DPH.
V pokladně byl hotovostní příjem proti pohledávce.
V bance byl příjem přes pl.karty proti pohledávce a dalším řádkem účtováno o poplatku.
Účtování v bance bylo opravdu hrozné, protože platby chodily v různé dny a nedalo se to pořádně kontrolovat, bylo jich tolik, že jsem z toho byla opravdu znechucená.
Už toho klienta nemám a jsem opravdu ráda ... snad Vám někdo poradí snadnější způsob evidence.
No právě, tak jsem to myslela, připadne mi to takto logické. Nebude problém v DE, když tu pohledávku udělám třeba 1x za týden? Jaké s tím prosím máte zkušenosti. Je to celkem malý obchod. Díky
Já v DE eviduji měsíční tržby - celé do pokladny (příjem hotovost, příjem DPH, tržby), dalším řádkem dám odúčtování PK (mínus příjem hotovost, průběžné položky - už neřeším DPH) a v bance jen průběžné položky.. Rozdílem jsou bankovní poplatky. Zkoušela jsem přes pohledávky, ale je problém se sazbami DPH - musela bych rozdělení DPH řešit i na jednotlivé karty - to nemám, mám jen denní součty v jednotlivých sazbách...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 5. 2015 16:18
Dobrý den, začala jsem dělat DE obchodu, kde mají tržby i kartou, a jsou plátci DPH. Účtuji v programu Pohoda. A teď bych potřebovala radu a konzultaci.
Denní tržby jsou částečně placeny hotově a částečně kartou. Do pokladny dám celou částku, abych mohla rozhodit DPH, ale vlastně nemám tu tržbu celou - ta bude, až peníze příjdou na účet. Nevím, jak to technicky vyřešit. Dát do pokladny celou částku jako daňový příjem, dalším řádkem odečíst platby kartou jako daňový výdej, a když proběhne platba účtem - dát jako daň.příjem, potom ještě do nákladů jako režii poplatek za platební transakce.
Nebo mě ještě napadla druhá varianta - udělat přehled tržeb za určité období - udělat de fakto fakturu, kde bude rozlišeno DPH, a potom postupně likvidovat - část pokladnou a část přes banku.
Děkuji za vaše rady a zkušenosti