Re: SVJ - odměna hospodáře/pokladníka-DP
Jano,
v SVJ byste měli mít především výbor nebo předsedu, který bude za SVJ jednat.
Ještě 31.5. jste netušila, že máte SVJ a nyní tvrdíte, že tomu SVJ někdo vede účetnictví? :-))
SVJ samozřejmě může uzavřít pracovně právní vztah nebo může zadat externě služby na fakturu. Pouze na výkon funkce toto neplatí.
Z DPP do 10 000/měsíc nemusíte platit zdravotní a sociální. Daň musíte strhnout. Viz § 6 ZDP.
Hezký den!
Dobrý den, děkuji za tuto radu i za ty předtím; o tom, že máme jednoho souseda "účetního" víme, ale on je to takový starý patlal, kterého nazývám účetním, abych nemusela používat sprostá slova, vede to účetnictví/neúčetnictví ve špinavém sešitě, kde jsou nějaké příjmy-příspěvky do fondu - a výdaje... a mouchy sežerte mě... Nevíme, co příjmá, nevíme co vydává, nevíme co je ve fondu a na všechno nám je odpovězeno, že dělá vše dobře a správně, a my tomu moc nerozumíme. Teprve začínáme zjišťovat, co vlastně jsme a jaké máme povinnosti - viz ty moje nešťastné dotazy. Člověka, který se nazývá předsedou, také máme, ale my ostatní vůbec netušíme, čeho je předseda, co dělá, co jsme atd. Bohužel nadpis je omezený, takže jeho správné znění, "možná svj, možná spolek, má nějakého osla, který vede příjmy a výdaje, a má za to peníze - musí z toho platit nějakou daň z příjmů?" by mi asi neprošel :-) :-)
Ale s pomocí boží a Vaší a případně dalších kolegů na diskuzním foru tomu přijdeme na kloub a pak se budou dít věci :-)
Hezký den a díky.
Jano,
kolik je jednotek a kolik je vlastníků?
V jakých letech byly první tři jednotky zapsány do KN?
Hezký den!
Dobrý večer, děkuji za snahu mi pomoci; byty byly postaveny někdy v 50.letech minulého století, jaké bylo vlastnictví, nevím, ale někdy po revoluci a nových zákonech byl barák v podílovém spoluvlastnictví, každý vlastnil 1/18 domu; dlouho se diskutovalo, co s tím a v roce 2011 se převedli spolupodíly na bytové jednotky (všechny, bytových jednotek je 18 a majitelů 23-něco mají manželé ve SJM), a co se dělo potom.... to už nevíme
zjistila jsem jenom, že existuje "sdružení vlastníků domu.....", které je zapsané ve spolkovém rejstříku, právní forma spolek, datum zápisu 1.1.2014, datum vzniku 13. února 1995
hezký večer
Vznik SVJ bez vědomí vlastníků
Jano,
požádejte příslušný Katastrální úřad o vystavení potvrzení, kdy byl proveden zápis třetího vlastníka v domě do KN. To je den vzniku SVJ.
Bude to někdy v roce 2011.
Že jste o vzniku právnické osoby nevěděli je nerozhodné. SVJ do konce roku 2013 vznikala přímo ze zákona.
Jistě Vás potěší, že jako SVJ máte i stanovy vydané nařízením vlády č. 371/2004 Sb.
Dále Vás upozorňuji, že jste členkou onoho SVJ a ručíte za jeho závazky.
Závazek může např. vzniknout, když SVJ dostane pokutu od FÚ, že nevede účetnictví. Za úhrady pokuty osobně ručíte.
Také můžete mít problém s prodejem jednotek.
No, máte kopu práce před sebou.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 6. 2015 21:39
Dobrý den,
v SVJ máme hospodáře a pokladníka, kterým každý rok vyplácíme částku 6 000 Kč za to, že nám vedou účto a starají se o dům.
Musí z toho odvádět daň z příjmu (nebo my srážkovou daň)?
Jeden z nich je pracující člověk, který má v práci podepsané růžové prohlášení a jeden důchodce.
Díky moc za radu a pokud by byl i odkaz na zákon a paragraf, budu ráda.