Re: Exekuce x insolvence
Pakliže bylo v insolvenčním rejstříku zahájeno insovenční řízení, nic nestrháváte, dokud nedostanete ofiko papír, abyste strhávala. Otázce deponace od zahájení ins. řízení - někdo deponuje, někdo ne. Záleží, jak se k výkladu stavíte. Já osobně nedeponuji (výklad p. Breburdy).
Aspoň takto postupuji já - hledejte na fóru, již se to tu řešilo milionkrát a výkladů k vysvětlení od paní Jasné najdete dost.
Já na pokyn vlastníka kontaktuji insolvenčního správce a postupuji podle jeho pokynů...... většina chce deponovat
Dobrý den.
Dokud není ustanoven insovelnční správce, je zaměstnavatel (tedy účetní) povinna se řídit nařízením exekuce, tedy příkazem exekutora. Exekutor sám by měl na základě infromace o zahájení insolvenčního řízení posoudit oprávněnost exekuce a případně ji zastavit. Zpravidla exekutor postupuje tak, že uloží plátci mzdy srážky provádět nadále (do doby povolení oddlužení) a deponovat srážky u zaměstnavatele. Exekutor totiž nemůže prostředky již použít pro úhradu vymáhané pohledávky. Kontrolu nad úkony exekutora po zahájení insolvenčního řízení pak má insolvenční soud.
Hezký den, JUDr. David Vozák, www.abivia.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 6. 2015 11:04
Dobrý den, poprosím Vás zkušenější o radu. Mám zde poprvé... na zam-ce přišla exe nepřednostní. Nyní mi oznámil, že si zažádal o insolvenci, našla jsem si na internetu (zatím nedorazilo do datové schránky) vyhlášku (oznámení) že bylo zahájeno INS řízení.. A co teď? Srážet nadále na nepřednostní pohledávku a deponovat do rozhodnutí o schválení INS a poslat správci, nebo srážet již rovnou na INS, tudíž 2/3 jako přednostní? Nějak jsem se do toho zamotala a nemám s kým konzultovat... V případě, že budu srážet 2/3 a INS se naschválí, pošlu na exekuci 1/3 a co s tou druhou třetinou - vrátit zam-ci? Nebo naopak, když budu srážet na nepřednostní a INS mu schválí, tak mi zase bude 1/3 chybět... abych se přiznala ani nevím, kde hledat. Díky za odpovědi.