Re: Zahraniční pracovní cesta
Musíte postupovat podle zákoníku práce § 163. Pokud bylo zaměstnanci poskytnuto jídlo, pak musíte za k a ž d é bezplatně poskytnuté jídlo krátit ve Vašem případě takto:
1 den 35% bylo poskytnuto 1 jídlo a prac.cest.trvala 13 hod=2pásmo
2 den 25%+25% byla poskytnuta 2 jídla a pr.cest.trvala 24 hod=3pásmo
3 den 25 % bylo poskytnuto 1 jídlo a prac.cest.trvala 20 hod=3pásmo
a když to takto pokrátíte, tak celou fakturu zahrnete do nákladů
Kdyby jste nekrátila, pak rozdíl mezi zákonným nárokem a tím, co jste vyplatila, by jste musela zahrnout do základu pro výpočet daní a zdravotního a sociálního pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 6. 2015 11:47
Dobrý den, prosím o radu:
Zaměstnanec strávil v zahraničí 3 dny. 1.den 13 hodin + večeře, 2.den 24hodin+ snídaně a večeře, 3.den 20hodin+snídaně. Strava je vyúčtována na faktuře společně s hotelem. Účtuji daňově ubytování+stravu? Stravné potom krátím podle zákona a vyplácím zaměstnanci. Je to správný postup? Krácení stravného je povinné, nebo je možné vyplácet plnou výši, když stanovíme vnitřním předpisem?
Na dokladu za hotel je účtováno ještě občerstvení, které nemá charakter snídaně,oběda ani večeře, účtuji nedaňově? Odečtu z nároku na stravné zaměstnanci, když se jedná o "soukromou" konzumaci? Předem děkuji za cenné rady! Gabra