Re: Dobropisy k fakturám z předchozích l
Předpokládám, že se jedná o právnickou osobu a ptáte se na
daň z příjmu :
- reklamace uplaněna v r. 2014 a vyřešena v r. 2015 - měla být v
roce 2014 vytvořena dohadaná položka aktivní
- reklamace uplatněna a vyřešena v r. 2015 - pak zaúčtovat do r.
2015, protože v době sestavování úč.záv.za r. 2014 jste o
reklamaci nevěděli
ve výše uvedených případech se pak dodateč.přiznání nepodává
jestli nebyla vytvořena dohadná položka - pak by jste měli podat
DDP
prosím o další názory
Reaguji na předchozí odpověď. Domnívám se, že v duchu zásady opatrnosti se dohadná položka aktivní na přijatý dobropis nemůže tvořit ani v případě, že reklamace je uplatněna už v 2014, pokud není jisté v době sestavování závěrky, že dobropis opravdu bude (tj. když je reklamace teprve řešena). A pokud je dořešena a uznána v 2015, že se nemusí dělat dodatečné přiznání za rok 2014.
Re: prosím o další názory
"Reklamace" není důvodem pro dodatečné, nicméně zde šlo o zboží a můj dotaz byl , zda ho k 31.12. měli skladem (účtování zboží, asi tazatel účtuje způsobem B)
To, že se dohadná položka nemůže tvořit v roce 2014 také není úplně
pravda - od toho dohadné položky jsou a vždy je nutné posoudit konkrétní situaci.
Re: prosím o další názory
Věc se má tak, že v roce 2014 jsem přijala fakturu na zboží, zboží jsme obdrželi a ihned prodali dál zákazníkovi, který ale v květnu 2015 přišel zboží k nám reklamovat a tak jsme zboží reklamovali u našeho dodavatele, reklamace byla uznána a tak mi na konci měsíce května 2015 zaslali dobropis.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 6. 2015 14:40
Dobrý den,
poradíte mi prosím někdo, jak naložit s přijatým dobropisem, který je vystaven v roce 2015 a patří k přijaté faktuře vystavené v roce 2014? Jedná se o reklamaci zboží. Mohu to k faktuře přiřadit a co se daní týče za rok 2014 nic neřešit? Vzhledem k tomu, že se mi tato záležitost může stát i několikrát do měsíce, přijde mi nemyslitelné, pokaždé upravovat daně z roku 2014.
Děkuji