Re: Omylem nesrážená exekuce
Ach jo, no já si taky myslím, ale pěkně mě to štve :-( A nesetkal se někdo už s tím, že by to chtěl exekutor zaplatit takto zpětně? Resp. jak reaguje, kdybychom to nezaplatili? Jinak s ním normálně komunikumeme, jen jsem udělala chybu a ze svého se mi to fakt platit nechce :-(
Bohužel pokud šlo o přikázání jiné peněžité pohledávky, tak se musí ta výplata z dohody zabavit úplně celá, nelze ani použít výpočet jako při srážce ze mzdy. On to určitě bude chtít. Kdybych byla zaměstnavatel a takto se spletla a dokonce exekutorovi přiznala, že pracuje na DPP a musela mu ty peníze zaslat, tak bych ty mzdy předělala, jako že si na DPP vydělala měsíčně třeba jen stovku. Nebo třeba že si některý měsíc nevydělala vůbec nic. Nevím, co můžete dělat Vy.
Taky mě to napadlo, že bych nepřiznala všechno (má kolem 2 tis. měsíčně, celkem se jedná cca o 16 tis., které jsme měli zaplatit), ale mám obavy, aby na to někdo nepřišel, i když úplně nepředpokládám, že by to až tak zkoumali, ale nikdy nevíte. Výplaty zpětně v programu předělat nedokážu, nejsem si jistá, jestli má paní výplatní pásky (posíláme je manažerům) - jedině prostě ručně vyrobit přehled odměn, které teď po nás chtějí. Ale trochu z toho mám strach.
Jasně, že se spletla ona. Odeslat to ale musí zaměstnavatel, který to může chtít od té zaměstnankyně (ta mu to ale nemusí dát), nebo to může oprávněně požadovat od té účetní.
Myslela jsem to tak, že kdybych já byla v pozici, kdy bych se takto spletla a mohla to nějak ovlivnit (tzn. např. bych byla účetní ve své vlastní firmě), pak bych to účto předělala. Rozumíme si?
Já jsem účetní jako zaměstnanec, takže to budou chtít po zaměstnavateli, jestli to pak budou chtít po mě, to zatím nevím. Pevně doufám, že ne, přece jen tady toho máme fakt hodně a každý člověk nějakou chybu občas udělá.... ale nadšená z toho fakt nejsem :-(
Zatím jsme nedostali přímo výzvu k zaplacení, našla jsem, že můžou (ale zřejmě nemusí) podat nějakou poddlužnickou žalobu, nevím, do kdy s tím máme čekat, aby to pak nebylo ještě dražší.... právě mě zajímají zkušenosti ostatních pokud mají.
>>>>>>Bohužel pokud šlo o přikázání jiné peněžité
>>>>>>pohledávky, tak se musí ta výplata z dohody zabavit
>>>>>>úplně celá,
>>>>>>nelze ani použít výpočet jako při srážce ze mzdy. On
>>>>>>to určitě bude chtít. Kdybych byla zaměstnavatel a
>>>>>>takto se spletla a dokonce exekutorovi přiznala, že
>>>>>>pracuje na DPP a musela mu ty peníze zaslat, tak bych
>>>>>>ty
>>>>>>mzdy předělala, jako že si na DPP vydělala měsíčně
>>>>>>třeba
>>>>>>jen stovku. Nebo třeba že si některý měsíc nevydělala
>>>>>>vůbec nic. Nevím, co můžete dělat Vy.
>>>>>Jak že se spletl zaměstnavatel, spletla se tazatelka.
>>>>
>>>>Jasně, že se spletla ona. Odeslat to ale musí
>>>>zaměstnavatel, který to může chtít od té
>>>>zaměstnankyně
>>>>(ta mu
>>>>to ale nemusí dát), nebo to může oprávněně požadovat
>>>>od té účetn
>Ale ten exekutor taky nemůže za to, že účetní udělala
>chybu. Každý nese za svojí práci odpovědnost. A každý
>podvod jednou vyplave na povrch. Stačí, když si
>exekutor zjistí pohyb na účtu zaměstnance.
A Vy myslíte, že ta zaměstnankyně s exekucí si nechá peníze posílat na vlastní účet? Ten už by měla dávno bloklý. Možná bych nepředělávala celkové částky, ale domluvila bych se s ní, že by se jí zúčtovalo málo a jen některé měsíce,tak, jak jsem psala, a zbytek vždycky na někoho jiného tak, aby výsledek byl stejný. Taky záleží na tom, co on už ví, ale předpokládám, že od ní výši výdělků neví.Pokud ona sama by nebyla ochotna ty peníze vydat, tak já bych mu je teda nedala ani omylem. Kromě toho není v pořádku, když se musí srážet úplně veškerý výdělek bez ponechání nezabavitelného minima. A dokonce i bez ponechání 1/3. Prostě vše. Dluh je dluh, ale když slyším o exekutorech, otvírá se mně kudla v kapse.A co byste dělala, kdyby šlo o vyšší částku?
No, víte, dlužník má splatit svůj dluh, ale já když to v práci vidím, jak exekutoři jako supi pronásledují i manželky, které dluh neudělaly, jak z malého dluhu při exekuci naskočí horentní suma, tak to je nemorální, to prostě není v pořádku. Možná mám nějaký splín a jsem naštvaná momentálně na ten binec v našem státě, na EU, na barnevernet, na naši nečinnou vládu, sledovala jste třeba hlasování ohledně tohoto problému? Mluvila jsem s člověkem, který se pak osobně dotazoval poslanců, kteří hlasovali proti, proč. Neodpoví a arogantně se otočí zády. A ta naše ministryně, nadopovaná norskými penězi, škoda mluvit. Jsem naštvaná na Brusel se všemi imigranty, jak zločinně rozkládá Evropu.... Celá léta tady člověk odvádí daně jak mourovatý a na co? Na rozkradení a vyhazování. A když těhotná nastoupí do práce a pak dostane neschopenku, je trestně stíhána. A ti, co rozkrádají ve velkém, škoda mluvit. A jestli toto nevidíte jako obrovský problém, nesrovnatelně závažnější než neochota účetní odevzdat exekutorovi prachy, které sama nedluží, tak můžete politovat i sama sebe. Dobrou noc.
Je zaměstnanec ještě v prac.poměru?
Pokud ano, tak jak dlouho bude ještě exekuci splácet?
Pokud by exekuce nebyla moc vysoká a věděla bych, že ji zaměstnanec reálně ze své mzdy splatí, tak bych dlužnou částku exekutorovi zaplatila a se zaměstnankyní se domluvila, že z dalších výplat splatí tu dlužnou částku zaměstnavateli.
Je mi jasné, že dohoda se zaměstnancem bude problém, ale ten máte nyní také.
>>Dobrý den, měla bych dotaz - exekutor poslal exekuci
>>přikázáním jiné peněžité pohledávky (koncem října
>>2014)
>>a já ji omylem vyhodnotila jako exekuci z příjmu u
>>pracovnice na Dohodu o provedení práce, tedy jsem nic
>>nesrážela. V prosinci 2015 došlo vyrozumění o právní
>>moci. V březnu 2015 přišla od exekutora žádost o
>>součinnost, proč nesrážíme, na kterou jsem odpověděla,
>>že
>>pracovnice pracuje pouze na Dohodu o provedení práce,
>>tedy
>>jsem nic nesrážela. V květnu 2015 mi exekutor poslal
>>urgenci, kdy chce zaplatit veškeré odměny z DPP,
>>které
>>jsme měli srážet. Chtěla jsem se zeptat, jestli se ze
>>zpětného placení těch odměn můžeme nějakým způsobem
>>vyvléknout - jedině mě napadá, že se neozvali dřív,
>>např. hned po nabytí právní moci. Jedná se o
>>exekutora
>>Homolu.
>
>
>Je zaměstnanec ještě v prac.poměru?
>Pokud ano, tak jak dlouho bude ještě exekuci splácet?
>
>Pokud by exekuce nebyla moc vysoká a věděla bych, že
>ji zaměstnanec reálně ze své mzdy splatí, tak bych
>dlužnou částku exekutorovi zaplatila a se zaměstnankyní se
>domluvila, že z dalších výplat splatí tu dlužnou
>částku zaměstnavateli.
>Je mi jasné, že dohoda se zaměstnancem bude problém,
>ale ten máte nyní také.
>
Dohodu práce má stále aktivní, neznám ji, ale můj názor je, že až jí začneme zabavovat celou výplatu, tak přestane pracovat :-( Vydělává tak kolem 2 tis. a exekuce je cca 37 tis. Výplaty si nechává posílat složenkou...
>
>
>>Dobrý den, měla bych dotaz - exekutor poslal exekuci
>>přikázáním jiné peněžité pohledávky (koncem října
>>2014)
>>a já ji omylem vyhodnotila jako exekuci z příjmu u
>>pracovnice na Dohodu o provedení práce, tedy jsem nic
>>nesrážela. V prosinci 2015 došlo vyrozumění o právní
>>moci. V březnu 2015 přišla od exekutora žádost o
>>součinnost, proč nesrážíme, na kterou jsem odpověděla,
>>že
>>pracovnice pracuje pouze na Dohodu o provedení práce,
>>tedy
>>jsem nic nesrážela. V květnu 2015 mi exekutor poslal
>>urgenci, kdy chce zaplatit veškeré odměny z DPP,
>>které
>>jsme měli srážet. Chtěla jsem se zeptat, jestli se ze
>>zpětného placení těch odměn můžeme nějakým způsobem
>>vyvléknout - jedině mě napadá, že se neozvali dřív,
>>např. hned po nabytí právní moci. Jedná se o
>>exekutora
>>Homolu.
>
>
>Je zaměstnanec ještě v prac.poměru?
>Pokud ano, tak jak dlouho bude ještě exekuci splácet?
>
>Pokud by exekuce nebyla moc vysoká a věděla bych, že
>ji zaměstnanec reálně ze své mzdy splatí, tak bych
>dlužnou částku exekutorovi zaplatila a se zaměstnankyní se
>domluvila, že z dalších výplat splatí tu dlužnou
>částku zaměstnavateli.
>Je mi jasné, že dohoda se zaměstnancem bude problém,
>ale ten máte nyní také.
Nemůže z dalších výplat splatit dlužnou částku zaměstnavateli, protože ten je povinen zabavit a odeslat exekutorovi úplně všechno. Nezbude jí ani koruna. Taky myslím, že přestane dělat. Ale jestli má jiné příjmy a má z čeho žít, tak třeba bude dělat, aby to těmi dohodami splatila. Ten dluh zase není tak hrozivý. I když - jak pro koho.
>
>
>
>
Děkuji moc za odpověď, která mě bohužel moc nepotěšila... Já vím, jak se to sráží, jen jsem se prostě špatně podívala na ten původní exekuční příkaz, který byl srážkami ze mzdy. Ještě se mi nestalo, že by exekutor něco chtěl od nás zaplatit. Píšou, že náhradu škody od zaměstnavatele můžou chtít (z toho mi plyne, že nemusí), tak jestli někdo nemá radu, třeba nějaká žádost o prominutí nebo něco podobného...
DPP se nepostihuje srážkami ze mzdy a jiných příjmů, ale přikázáním pohledávky. Pokud vám přišel exekuční příkaz srážkami ze mzdy, vůbec se neobávejte postihu, pokud jste srážky neprováděla. V tomto případě ale byla DPP postižena správně a plátce mzdy pohledávku nevyplatil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 6. 2015 16:45
Dobrý den, měla bych dotaz - exekutor poslal exekuci přikázáním jiné peněžité pohledávky (koncem října 2014) a já ji omylem vyhodnotila jako exekuci z příjmu u pracovnice na Dohodu o provedení práce, tedy jsem nic nesrážela. V prosinci 2015 došlo vyrozumění o právní moci. V březnu 2015 přišla od exekutora žádost o součinnost, proč nesrážíme, na kterou jsem odpověděla, že pracovnice pracuje pouze na Dohodu o provedení práce, tedy jsem nic nesrážela. V květnu 2015 mi exekutor poslal urgenci, kdy chce zaplatit veškeré odměny z DPP, které jsme měli srážet. Chtěla jsem se zeptat, jestli se ze zpětného placení těch odměn můžeme nějakým způsobem vyvléknout - jedině mě napadá, že se neozvali dřív, např. hned po nabytí právní moci. Jedná se o exekutora Homolu.