Re: Ošetřovné chyba!
Ale jak sociálka přišla na to, že šlo o pouhý doprovod k lékaři ? Já ses totiž domnívám, že lékař to udělal dobře. Protože zaměstnanec má nárok na propustku - doprovod na dobu nezbytně nutnou, což může být např. na 4 hod., potom by se měl vrátit do práce. Ovšem lékař vyhodnotil, že otec po chemo potřebuje ten den ošetřování, tak napsal ošetřovačku. Domnívám se, že sociálce nepřísluší pochybovat o rozhodnutí lékaře o potřebě ošetřování. Má rozhodnout jen v případě, že na ošetřovné není nárok, např. na dítě jiná osoba bere RP atd. Osobně bych doporučila zaměstnanci, ať promluví jak s lékařem, tak si zavolá na sociálku . Z mého pohledu lékař postupoval správně. OČR není omezeno, že by nesmělo být na 1 den.
Paní si volala k tomu lékaři. Volala mi i proto, že jsem v tom doplňujícím tiskopisů zaškrtněte špatně jednu kolonku.. Zaškrtla jsem omylem, že měl neplacené volno... Měla jsem pocit, že to neplacené volno je, v programu jsem si přímo zadala ošetřovné. No ale každopádně mi řekla, že ať teda pošlu opravený ten tiskopis a ona že nebude pátrat po detailech, ale příště jedině na propustku.. Ale teď jste mě náhodná, protože si nemyslím, že se s té chemoterapie stihnou vrátit do 4 hodin
>>>>>Dobrý den, zaměstnanec mi přinesl lístek na
>>>>>potvrdit. Budu muset opravit mzdy a jak?! A abych
>>>>>věděla pro příště jak si to pak nastavit ve mzdách,
>>>>>ten
>>>>>případ se ještě bude opakovat, pán doprovází otce na
>>>>>chemoterapie.
>>>>>Děkuji
>>>>
>>>>A co tam ten doktor napsal ? To bylo ošetřovné na 1
>>>>den ?
>>>Ano ošetřovné na jeden den
>>
>>Ale jak sociálka přišla na to, že šlo o pouhý
>>doprovod
>>k lékaři ? Já ses totiž domnívám, že lékař to udělal
>>dobře. Protože zaměstnanec má nárok na propustku -
>>doprovod na dobu nezbytně nutnou, což může být např.
>>na 4
>>hod., potom by se měl vrátit do práce. Ovšem lékař
>>vyhodnotil, že otec po chemo potřebuje ten den
>>ošetřování, tak napsal ošetřovačku. Domnívám se, že
>>sociálce
>>nepřísluší pochybovat o rozhodnutí lékaře o potřebě
>>ošetřování. Má rozhodnout jen v případě, že na
>>ošetřovné
>>není nárok, např. na dítě jiná osoba bere RP atd.
>>Osobně
>>bych doporučila zaměstnanci, ať promluví jak s
>>lékařem, tak si zavolá na sociálku . Z mého pohledu
>>lékař
>>postupoval správně. OČR není omezeno, že by nesmělo
>>být
>>na 1 den.
>
>Paní si volala k tomu lékaři. Volala mi i proto, že
>jsem v tom doplňujícím tiskopisů zaškrtněte špatně jednu
>kolonku.. Zaškrtla jsem omylem, že měl neplacené
>volno... Měla jsem pocit, že to neplacené volno je, v
>programu jsem si přímo zadala ošetřovné. No ale každopádně
>mi řekla, že ať teda pošlu opravený ten tiskopis a ona
>že nebude pátrat po detailech, ale příště jedině na
>propustku.. Ale teď jste mě náhodná, protože si
>nemyslím, že se s té chemoterapie stihnou vrátit do 4 hodin
Ty 4 hodiny byly jen příklad! Na propustku má nárok na nezbytně nutnou dobu na doprovod, ale ne na celodenní ošetřování. Rozhoduje co napíše doktor a ne co nějaká beruška ze sociálky myslí.
Nepamatuji si jediný případ, že by nárok nevznikl. Sama jsem, když byly moje děti malé, několikrát čerpala ošetřovné na jeden den, než třeba nastoupila hlídací babička, nikdy problém nebyl. Kdyby nastal případ, že nepřiznají ošetřovné, je to správní rozhodnutí jako každé jiné, zaměstnanci by domů přišel dopis se zamítnutím žádosti o ošetřovné a on by se mohl pídit proč a případně se odvolat (nebo dovolat, nevím teď jaký je tam správný opravný prostředek). vy se mzdou nic nedělejte, pro vás je to omluvené volno a hotovo.
A to jí lékař po telefonu sdělil, proč bylo ošetřovné vystaveno, a ona rozhodla o tom, že nemělo být vystaveno? To je tedy údernice!
Ošetřovné na jeden den samozřejmě být vystaveno může a je platné.
To, že jste se spletla ve vyškrtávání kolonek, to se přeci stává.
Příště žádnou propustku zaměstnancovi nedávejte, jak vám úřednice "radila", ať si opět požádá o ošetřovné, má na to nárok, podle toho, co čtu v celém vlákně.
Ty 4 hod. jsem vám uvedla jako příklad. Já také chodila s maminkou na chemo, za 4 hod. jsme zvládly cestu tam, kapačku i cestu zpět. Ale samozřejmě to tak být nemusí ! Jinak nevidím důvod, proč by měl propustku platit zaměstnavatel, když je nárok na ošetřovné.
Tak to jste dobrá. U nás jenom cesta na chemo trvá hodinu, před každou dávkou se čeká na odběr krve, potom na výsledek odběru, potom podle odběru na přípravu kapačky, potom na prázdné lůžko nebo křeslo, podle toho co je volné a potom teprve přes hodinu kapačka. Za 4 hodiny ani náhodou.
Tak jednak nemocnici s centrem onkologie máme přímo v místě bydliště a měli to zorganizované tak, že ta krevní vyšetření dělali den předem, takže maminka byla objednaná na přesnou hodinu, kdy přímo šla na lehátko, vykapala kapačka a jely jsme domů. Samozřejmě jsou různé druhy onemocnění i druhy léčby. Já to uváděla jen jako příklad, ne že to tak je obvyklé.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 6. 2015 12:28
Dobrý den, zaměstnanec mi přinesl lístek na ošetřovné, který jsem vyplnila a odeslala na sociálku, ale teď mi volali ze sociálku, že na doprovod k lékaři se ošetřovné nevztahuje a že by měl mít propustku a tu si nechat potvrdit. Budu muset opravit mzdy a jak?! A abych věděla pro příště jak si to pak nastavit ve mzdách, ten případ se ještě bude opakovat, pán doprovází otce na chemoterapie.
Děkuji