Catering u zakázky

  • (neregistrovaný)

    12. 6. 2015 11:35

    Dobrý den,
    uz jsem zde měla dotaz, ale potřebuji znovu otevřít diskusi a poradit, jelikoz nevím čemu mám věřit. Jeden danař tak druhý tak.
    Děláme nejaké akce, např. ochutnávky vín. Zisk je pro nás zajištění různých klientů, kteří si tam chějí zaplatit prezentaci společnosti. Náklady máme nějaké pronájmy, a jine přímé náklady, vč. rautu. Zakazka nam vyjde plusove. Raut uctujeme danove vč. odpočtu dph, ale klientovi na fakturu píšem pouze zajištění prezentace. V částce prezentace je už rozpuštěn - zakalkulován i náklad na catering. Je to tak vpořádku ? Jeden danar mi rekne, že dle parag. 24 zc není, druhý, ze parag. 24 zc se na to vubec nevztahuje, jelikoz catering je vpodstatě materiál na zakázku. ......

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 6. 2015 14:24

      JirkaZ (neregistrovaný)

      Re: Catering u zakázky
      Souhlasím s tím druhým daňařem, ale je potřeba myslet na to, že při případné kontrole nesete důkazní přemeno. Tzn. zakomponujte tuto skutečnost do smluv s klienty, evidujte náklady po jednotlivých akcích.

      A ano, je to v podstatě materiál na zakázku.

    • 14. 6. 2015 22:45

      JPx (neregistrovaný)

      Re: Catering u zakázky
      děkuji za další názor. No do smluv to šef dávat nechce, ze mu ji pa nikdo nepodepise. Ale měli bysme začít dělat po ukončení každé zakázky, faktura jde ještě před akcí, vyúčtování pro každého klienta s rozpisem položek kolik za co a posilat třeba mailem nebo doporučeně, ze ? díky

    • 15. 6. 2015 9:27

      Libuše Vlasta (neregistrovaný)

      Re: Catering u zakázky
      Jak psal pan JirkaZ, unesete při kontrole FÚ důkazní břemeno?

    • 15. 6. 2015 10:17

      JPx (neregistrovaný)

      Re: Catering u zakázky
      lován i
      >>>>náklad na catering. Je to tak vpořádku ? Jeden danar
      >>>>mi
      >>>>rekne, že dle parag. 24 zc není, druhý, ze parag. 24
      >>>>zc se na to vubec nevztahuje, jelikoz catering je
      >>>>vpodstatě materiál na zakázku. ......
      >>>
      >>>Souhlasím s tím druhým daňařem, ale je potřeba myslet
      >>>na to, že při případné kontrole nesete důkazní
      >>>přemeno. Tzn. zakomponujte tuto skutečnost do smluv s
      >>>klienty, evidujte náklady po jednotlivých akcích.
      >>>
      >>>A ano, je to v podstatě materiál na zakázku.
      >>děkuji za další názor. No do smluv to šef dávat
      >>nechce, ze mu ji pa nikdo nepodepise. Ale měli bysme
      >>začít
      >>dělat po ukončení každé zakázky, faktura jde ještě
      >>před
      >>akcí, vyúčtování pro každého klienta s rozpisem
      >>položek kolik za co a posilat třeba mailem nebo
      >>doporučeně,
      >>ze ? díky
      >
      >
      >Jak psal pan JirkaZ, unesete při kontrole FÚ důkazní
      >břemeno?
      no uz jsme na to kontolu meli kdysi pred osmi lety a byl to trosku boj, ale nakonec to nechali byt, kdyz vsechny zakazky byly ziskove.
      Prave danar mi rikal, ze u nas, pokud budeme v plusu tak by to mohlo byt porad ok, jen aby jsme dělali podrobné vyučtování-kalkulaci a předávali vůči podpisu nebo jakkoli jinak klientovi, aby jsme byli "mimo obvineni", ze chceme skryvat nedan. naklady pro klienta....Ale jakmile by jsme se dostali nekde do ztraty, tak to ihned vyhodit do nedanových.
      Prosím, a můžete mi tedy vysvětlit k čemu se vztahuje ten parag. 24 zc ? mam to chapat, ze pokud pujdu s klientem na obed, standardne bych zauctovala do nedan. ,ale pokud se domluvime a pulku mu vyfakturuji, tak si tu pulku pak muzu dat danove ? to je na takovéto případy ???
      díky za konzultace

    • 15. 6. 2015 10:36

      Jirkaz (neregistrovaný)

      Re: Catering u zakázky
      Platí základní princip : slouží vynaložené náklady k zajištění, dosažení a udržení příjmů ?

      Pokud někomu zaplatíte oběd, tak to žádné příjmy nepřinese.

      Pokud mu však jeho část přeúčtujete, jedná se o zdanitelný výnos a je logické, že náklady s tím spojené jsou daňově uznatelné.

    • 15. 6. 2015 10:44

      JPx (neregistrovaný)

      Re: Catering u zakázky
      no urcite, urcite cinnosti bez caterignu nelze, ochutnavky vin, syru atd. to tam musi byt....jasne to souvisi casove i nakladove.
      No ten obed by mohl byt take sporny, pokud mame zakazku, ktera trva napr. mesic, a potrebuji s protistranou konzultovat poklacovani atd, tak obed by mel byt danovy, jelikoz si myslim, ze obed a konzultace s klientem může být prospesná a může nám zvýšit zisk, pokud k zakazce plusove, tak si myslim, ze by se dalo obhajit...
      Co takove skolení kde budeme mít i občerstvení ? a na vstupenkách bude napsano školení vč. občerstvení ? Davame danove...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).