Re: Odpis vyřazeného majetku
Rozdíl je běžný ve většině firem, které účtují správně o odpisech. Účetně odepisujete po měsících a podle toho, jak dlouho předpokládáte, že budete majetek používat (tzv. odpisový plán). Daňové odpisy určili jako maximální naši poslanci a ovlivňují jen daň z příjmů. Při prodeji majetku budete účetně odepisovat za počet měsíců, které jste ještě měli předmět v majetku (551/08x) a při prodeji jej doodepíšete za účetní ZC (541/08x) a vyřadíte za pořizovací cenu (08x/02x). Až budete dělat daňové přiznání, upravíte hospodářský výsledek o rozdíl odpisů i o rozdíl zůstatkové ceny.
Moc děkuji.Včera jsem zde dávala dotaz na zaúčtování ukončeného leasingu a následné zařazení do majetku. Také jste mi odpovídala.
Ještě mám dotaz, když je KC po skončení leasingu 1210,- Kč s DPH (nákl.auto), účtuji také odpisy ročně? Děkuji moc za ochotu.
Jaký limit máte stanovený ve směrnici pro zařazení majetku do dlouhodobého hmotného majetku či drobného dl.majetku?
Účtuji 1000,- přímo do nákladů a 210,- odpočet DPH
Zároveň eviduji v drobném majetku
Uvádím v příloze k účetní závěrce jako položku majetku, jehož tržní ocenění je výrazně vyšší než jeho ocenění v účetnictví
Ve směrnici máme uvedeno, že dlouhodobý hmotný majetek je v částce nad 40.tis.Kč a drobný hmotný majetek se eviduje dle významnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 6. 2015 9:20
Prosím o radu, prodej majetku - během roku, uplatním pouze 1/2 odpis? Zaúčtovala jsem tak, ale vychází mi rozdíl mezi daňovým a účetním odpisem. Může mi někdo prosím poradit? Děkuji