Re: OT: přesčasy
Jak si nevybírají dovolenou? Pokud máte plán dovolených, tak si ji snad vyberou podle něj.
Také nechápu, že v této firmě jsou pány zam-ci, co na to zam-tel? To se děje v nějaké soukromé firmě nebo ve státní? Pochopila jsem to správně, že si každý do práce chodí jak chce, když se ráno brzy probudí, tak jde do práce, i když tam nemá co dělat a odpoledne, když se mu nechce ještě domů, tak si zůstane v práci a Vy jim to všechno chcete platit? A dovolenou si zásadně vybírají jak chtějí oni? A teď přes prázdniny, když si všichni vyberou nasyslené přesčasy (i když to přesčasy nejsou) a sami si ještě nařídili dovolenou, tak tam nebude nikdo pracovat, prodejna bude zavřená?
Jsme malá firma o 10 zaměstnancích. Plán dovolených máme, ale nebere se to že to musí být dovolená, prostě je to volno. Máme to naplánované hlavně kvůli zástupu o dovolených a provozu.
Vím že přesčasy jsou buď nařízené nebo po dohodě. Když zaměstnavatel mlčky souhlasí, tak to je prostě taky přesčas. A on mlčky souhlasí. Prostě tady jde o to že zaměstnanci si dělají co chtějí, zaměstnavatel to tiše toleruje. Jen jsem chtěla vědět jestli jak to chodí v jiných firmách, vcelku mě to trápí co si zaměstnanci dovolí. Naštěstí se tu budou měnit pravomoce a možná že už budu moct sama říct co se smí a co nesmí.
jestliže zaměstnavatel souhlasí, pak s tím nic nenaděláte. Pokud je to jeho firma, tak si klidně může platit přesčas i za to, že si při něm ten člověk schrupne. Tak to prostě je. Bohužel. Také jsem v takové firmě dělala, kde si někteří zaměstnanci dělali co chtěli.
Tazatelka uvádí, že připravuje podklady pro mzdovou účetní.
Lehce se může stát, že jednou bude chtít někdo zdokladovat, že podklady, které předává mzdové účetní, byly v pořádku. A pak může dojít na lámání chleba. Je velká pravděpodobnost, že veškerá pochybení "hodí" majitel firma na tazatelku s tím, že on tomu nerozumí a že bylo na ní, aby bylo vše zpracováno správně. Čím se bude bránit. Bude mít něco ohledně schvalování přesčasů písemně?
Děkuji Vám všem za reakce. Situace ve firmě je opravdu špatná, budou tu ale změny, takže snad se to otočí. Problém je v tom že šéf je se všemi kamarád a nedokáže říct NE i když ví že by měl.
Je pravda že se to může otočit i proti mě, jak píšete, když připravuji podklady účetní. Kontrola zatím naštěstí nebyla.
Připadala jsem si už v této firmě divná, když mám pořád něco proti takto dělaným přesčasům.
Díky.
pokud děláte podklady pro mzdy, tedy odsouhlasujete docházky (asi se pod nimi podepisujete), tak nesete vinu Vy a nikdo jiný
nevím, jak to chodí v jiných firmách, ale dle mého názoru mzdová účetní dostává docházky zam-ců písemně - u nás vytištěné z programu (zam-ci si odpíchávají přích. a odch. přes kartičky na vrátnici), nadřízený je pokud možno denně (pokud je přítomný) zkontroluje, případně poopraví (u Vás by vyškrtl dobu, kdy tam zam-ci neměli co dělat) a na konci měsíce vše odkontroluje, PODEPÍŠE a předá do MÚ vč. propustek apod. ke zpracování. Pokud jsou nějaké nesrovnalosti, pak to řeší MÚ s tímto nadřízeným (propustky, nemoci, dovolená....). Otázkou u Vás je, kdo se pod docházky podepisuje, zda Vy nebo majitel firmy - aby nakonec "Černý Petr" nezůstal na Vás.
to je pak těžké radit, ptže, oni tímto podpisem stvrzují i výši prémií, které v tom měsíci dávají (odměny se řeší jinak - tam podpis jenom nadřízeného nestačí). Třeba mají někde program, že bez potvrzení nadřízeného, nejde docházka vytisknout nebo podobně. Přece nemůže MÚ mít docházku jen tak bez nějakého odsouhlasení, to by se jednou mohlo obrátit proti ní, kdyby se řešilo proplácení přesčasů apod., že si to upravuje sama podle sebe.
Docházku nepodepisuje nikdo. Zaměstnanci si píší docházku ručně + máme elektronickou, kterou mi vyjedé šéf. Já porovnám, spočítám hodiny a přesčasy. Odměny se nedávají, všichni máme měsíční mzdu.
Jiné věci ve firmě podepisujeme, kontrolujeme, to si myslím že máme v pořádku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 6. 2015 22:29
Dobrý večer. Ve firmě se nám rozmohl takový nešvar, že zaměstnanci dělají denně až 1 hodinu přesčasu. Začalo to tím, že jedna zam. měla spoj do práce o hodinu dřív, takže začala takto dělat. Druhá jí musela odemknout, takže začala také tak chodit. Zaměstnavatel nic nenamítal. Bylo to na úseku balení, takže opravdu asi tu hodinu odpracovaly, bylo tam dost práce. Zam. si průběžně vybíraly náhradní volno, takže se přesčasy nehromadily. Poslední dobou toto začaly dělat i fakturantky a prodavačka v obchodě. Dělají to proto, že si "nahamouní" hodiny a pak se jim hodí že si můžou vzít třeba 2 dny v měsíci volno. Dovolená jim prý nestačí. Jenže tyto zaměstnankyně si úmyslně prodlužují pracovní dobu i když práce přesčas není potřeba, práci by v poho zvládly za 8 hodin, kolikrát nemají do čeho píchnout, hlavně prodavačka.
Opakovaně na to upozorňuji zaměstnavatele, že toto není v pořádku, že někdo přesčasy odmaká a jiný si je odsedí. Řešit se mu to nechce, je ve firmě se všemi kamarád a nechce si dělat zle. Já pouze chystám podklady mzdové účetní, řekla jsem zaměstnankyním už svůj názor na takto dělané přesčasy, akorát jsem si udělala zle.
Nyní už u pár lidí máme přesčasy 100 hodin a když jsme si plánovali dovolenou, tak si v létě napsali třeba 4 týdny v kuse, protože mají dost hodin nebo dovolené, kterou teď skoro vůbec nečerpají.
Napište mi prosím jestli máte někdo ve firmě stejný problém, jak ho řešíte. Jako účetní mám pořád potřebu stát na straně zaměstnavatele, ale on o můj názor nestojí. Tak si říkám jestli se už nemám do toho montovat, že to vlastně není moje starost.
Asi je problém i u mě, protože já jsem ten člověk, který si ty přesčasy odmaká při uzávěrkách a nemám šanci si je tak ve velkém vybírat a dost mě štve, že vedle mě jsou lidi, který si chodí do práce dřív jen proto, že se jim chtělo dřív vstávat a velkou část pracovní doby třeba prokecají.
Myslím si že toto se děje i v jiných firmách, tak mi prosím písněte, ať vím že to není jen u nás.