Re: Doplatek do minima - ZP
Tak to má předchozí účetní opravdu špatně.
zák. o pojistném na zdr. poj.
§3/10 - musí platit zaměstnanec celých 13,5% z rozdílu
Uvažuju, na co všechno to má vliv - čistá mzda (lidi dostanou míň), výpočet ročního zúčtování (předchozí účetní má vyšší superhrubou mzdu), pozor na případné vystavování Potvrzení o zdanitelných příjmech za 2015.
Ještě jsem něco zapomněla?
Předem děkuji
Re: Doplatek do minima - ZP
Vyšší má předchozí účetní, protože do ní napočítala i odvod ZP zaměstnavatele z toho doplatku. Přepočítávala jsem to, sedí to.
Prostě to bylo špatně nastavené. (nebo to program vůbec neuměl)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 6. 2015 10:37
Převzala jsem firmu. Dávám dohromady mzdy - navádím pracovníky a zpracovávám mzdy za 2015, abych měla na konci jednodušší práci - údaje za celý rok budou v jednom programu.
Problém - hodně pracovníků je na zkrácený úvazek, takže jim vychází doplatek do minima na ZP. Ve výplatnici předchozí účetní není celý doplatek hrazen zam-ncem, ale dělí se mezi zam-tele a zam-nce. Tím mi vychází i jiná superhrubá mzda (na daně to naštěstí nemá vliv, při tak malých výdělcích). Má vliv i na čistou mzdu.
Může si firma rozhodnout, jak se "podělí" o doplatek do minima na ZP? Nebo musí celý hradit zaměstnanec?
Jsem bezradná, jdu hledat, jestli tohle nastavení můžu změnit v programu.