Novela živnostenského zákona 155/2010 Sb. ruší tuto oznamovací povinnost (účin. od 1.8.2010).
Kontrolní pracovnice by měly přihlédnout k tomu, že se nejedná o úmysl živnost přerušit, ale skutečnost, že v daném předmětu podnikání nemáte zakázky. Jakákoliv sankce by byla v rozporu se živnostenským zákonem.
Che chéé ... to na mě zkoušeli taky ... chvilku mi trvalo, že vedení účetnictví se dělá jednou za rok a to mezi lednem a březnem ... a že jim v září nebudu říkat, že už jsem 6 měsíců živnost neprovozoval, abych ji 1. ledna zase obnovil :-D
Mimochodem zákon 155/2010 Sb. by si zasloužil svůj vlastní článek a změnu některých starších článků ... například ruší povinnost stát se účetní jednotkou pro držitele licence na výrobu elektrické energie :-)
finanční úřad mi dopočítává dph zpětně má nějaký vliv to že jsem v roce 2007 živnost (zprostř.služeb) přerušil asi na dva měsíce azačal dělat autodopravu? děkuji za odpověď
Kdo doměřuje?
Jakou daň?
Jediné co vím je že jste v roce 2007 přerušil živnost a v roce 2009 jste se stal plátcem DPH. Pokud chcete odpověď na svou otázku tak mi musíte toho napsat víc ... třeba forma podnikání (OSVČ, s. r. o., a.s.), evidenci (účetnictví, daňovou evidenci, uplatňování výdajů procentem z příjmů), plátcovství DPH (od kdy) a hlavně veškerou historii toho o co se jedná ... :-)
od října 2005 do 15,května jsem dělal jako osvč zprostř. obchodu a služeb od 31,5, 2007 jsem do ted a stále ještě dělám autodopravu do 3,5 t v r. 2009 v květnu jsem se přihlásil jako plátce dph a fin. úřad zkoumá kdy jsem skutečně do dph spadnul a vyšlo jim že v květnu 2007 takže jsem se ptal jestli přerušení podnikání od 15,5, 2007 do 31,5,2007 má nějaký vliv. děkuji k.
Na tuto situaci zákon o DPH přesně nemyslí ... takže se obávám, že platí obecná formulace ... tj. 12 měsíců obrat 1 mil. Kč
Pokud jste splnil obrat 1 mil. Kč za 12 měsíců k 31. 5. 2007 tak jste se měl k 15. 6. 2007 registrovat a být plátcem DPH od 1. 8. 2007. Domnívám se že u fyzický osoby přerušení živnosti nepřetrhne onu podmínku, neboť jste stále jedna a ta samá osoba ...
Rozhodné datum pro plátcovství je buď 30. 4. 2007 24:00 hod. nebo 31. 5. 2007 24:00 hod ... v půli měsíce nic takového nejde, neboť se počítají celé kalendářní měsíce.
Následně do 15ti dnů se musíte zaregistrovat k DPH (tj. buď do 15. 5. 2007 nebo do 15. 6. 2007).
Plátcem DPH se stáváte prvním dnem třetího měsíce po měsíci, kdy jste překročil 1 mil. Kč obratu za předcházejících 12 kalendářních měsíců (tj. buď od 1. 7. 2007 nebo od 1. 8. 2007).
Přerušení podnikání v druhém případě nemá žádný vliv ... v prvním případě se povinnost registrovat k DPH posouvá z 15. 5. 2007 na 31. 5. 2007 (první den obnovení živnosti).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 6. 2010 10:05
V pátek 18.6.2010 se u mě ohlásily pracovnice ze živnostenského úřadu na kontrolu.Upozornil jsem je,že jsem ve stavu nemocných ale budu k nim vstřícný a kontrolu jim umožním.Kontrolou stvrzenek za poskytované služby zjistily,že v oboru fotografické služby nemám už více jak půl roku žádný příjem za poskytování této služby a tudíž jsem měl požádat živnostenský úřad o přerušení činnosti této živnosti.Kontroval jsem tím,jak můžu vědět,že zrovna v této živnosti bude poptávka minimální, neřku-li žádná.Moje hlavní činnost je poskytování oprav domácích el.spotřebičů,kde taky poptávka po opravách vlivem krize klesá.Za to,že jsem nepřerušil živnost fotografické služby mi nyní hrozí peněžitou pokutou.Po prostudování části Živnostenského zákona se v paragrafu 31 článek 11 hovoří o povinnosti, že podnikatel je povinen oznámit přerušení živnosti na dobu delší než 6 měsíců.Ale jak mám dopředu vědět,že nebudou zakázky.Chápu,když budu předem vědět,že pojedu třeba na rok pracovat do ciziny,nebo vím že budu rekonstruovat rodinný dům,nebo že budu studovat,tak musím živnost přerušit.Ale postup,jakým si živnostenský úřad vysvětluje tento paragraf 31 čl.11 mi prostě selský rozum nebere.Děkuji za odpověď.Víťa Vrána