Re: musí zaměstnanec nahlásit exekuci?
Ve smlouvě podepisuje, že nemá insolvenci - ani toto bych do smlouvy nedávala.
Ano, mám stejný názor, ani insolvenci by neměl zaměstnavatel požadovat podepisovat, že nemá. Dle mého, také diskriminace. Abychom to zavedli přímo do smlouvy máme nařízeno od auditora!! Tak nevím...... Máme to řešit s právníkem, zda to tam může nebo nemůže být?
Nebrat , sám si nadělá dluhy, tak ať nese zodpovědnost. Je nás 18 zaměstnanců, z toho mám 5 exekucí. A samé problémy, nic jiného nedělám než řeším exekuce, výživné.A prosím, kdo nese odpovědnost, když se nebude srážet, popř. ve správné výši???
Děkuji, je to tak trochu moje úleva.
Někteří zam. nedodají zápočtový list nebo přicházejí z ÚP a v tomto případě jim dávám podepsat čestné prohlášení, že nemají "srážky ze mzdy nařízené výkonem rozhodnutí, exekučním příkazem nebo příkazem k provádění insolvenčních srážek". Toto je v pořádku???
Dávám toto podepisovat, abychom se kryli, pokud by srážky byly nařízeny a zaměstnanec nám je nenahlásil.
takovéto čestné prohlášení mě již jednou zachránilo, když zam-ec sice dodal zápočt. list, ale nebyly na něm exekuce uvedeny. Je to sice už pár let, ale stále to mám v živé paměti, když se ozval exekutor, proč nesrážíme a neodesíláme exekuce. Tak jsem se vytasila se zápočťákem a tímto čestným prohlášením - naštěstí, já vyšla bez trestu, začala jsem pak srážet, ale jak jsem se oklikou dozvěděla, tak mzdová, která vystavila zápočťák a nesrážela exekuce, na tom byla dost blbě.... U výběr. řízení se ptát na exekuce nemůžete, ale od toho je zkuš. doba... Samozřejmě, důvod k uk. PP se vždy najde (exekuce na to nemá žádný vliv....). Nových zájemců máte jistě v zásobě z předchozího výběrka přehršel.
u vás uchazeč o zaměstnání vyplňuje, zda má exekuce ? A kolik má dětí ? To je stejně diskriminační...
Vím, že se exekucemi jsou jenom problémy, na druhou stranu ale lidé, kteří mají exekuce, musí taky někde pracovat...a když nebudou, budou exekuce narůstat...
>>>osobní dotazník se vyplňuje po nástupu do zaměstnání, máme tam také kolonku srážky a děti (pokud přinese OČR, tak potřebuji vědět, při stanovení věku nároku na SD také)
>>>>Někteří zam. nedodají zápočtový list nebo přicházejí
>>>>z
>>>>ÚP a v tomto případě jim dávám podepsat čestné
>>>>prohlášení, že nemají "srážky ze mzdy nařízené
>>>>výkonem
>>>>rozhodnutí, exekučním příkazem nebo příkazem k
>>>>provádění
>>>>insolvenčních srážek". Toto je v pořádku???
>>>>Dávám toto podepisovat, abychom se kryli, pokud by
>>>>srážky byly nařízeny a zaměstnanec nám je nenahlásil.
>>>
>>>To je v pořádku, pokud to je váš zaměstnanec.
>>>Nemůžete
>>>toto ale chtít po žadateli o zaměstnání, člověku,
>>>který není ještě vaším zaměstnancem.
>>
>>A co kolonka v osobním dotazníku, který vyplňuje
>>uchazeč o zaměstnání?
>u vás uchazeč o zaměstnání vyplňuje, zda má exekuce ?
>A kolik má dětí ? To je stejně diskriminační...
>Vím, že se exekucemi jsou jenom problémy, na druhou
>stranu ale lidé, kteří mají exekuce, musí taky někde
>pracovat...a když nebudou, budou exekuce narůstat...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 6. 2015 8:05
Prosím Vás, musí zaměstnanec nahlásit před nástupoem do zaměstnání, že má exekuci? Ve smlouvě podepisuje, že nemá insolvenci, ale exekuci tam nemáme, může se to do smlouvy psát, má na to zaměstnavatel právo? Zaměstnanci nám to samozřejmě předem nehlásí, nastoupí a pak to na ně začne chodit. Nyní se nám stalo, že začaly chodit exekuce na zaměstnance, který má svěřeno služební auto, noťas, mobil......dělá obchodního zástupce. Což je docela problém, nenahlásil předem nic, jinak bychom ho samozřejmě na místo obchodního zástupce nevybrali. Může si ale zaměstnavatel dovolit nevzít zaměstnance kvůli tomu, že má exekuci? To si myslím, že na to zaměstnavatel nemá právo.
Děkuji Hanka