Re: Nová živnost
Pokud nejste nikde zaměstnána a máte ŽL, jste povinna platit minimální záloha na SP a ZP. Zatím je hostinská činnost řemeslná, lze uplatnit 80% paušál, tak bych to zkusila tím paušálem. Bylo by dobré abyste měla někoho, koho se zeptat na případné záludnosti, které se Vám mohou během roku vyskytnout.
Ok, diky moc za odpověd, tak budu předběžně počítat s 80% paušálu. Nakladovky si budu take schovávat nekam do krabice a připadně vyměníme a spočítame dle dokladu. To jsem nevěděla, ze to je povinnost schovávat, když se rozhodnu pro paušál..., to je divné... ok, ¨diky moc
Od roku 2016 stejně asi spadnete do elektronické evidence tržeb a budete "elektronicky papírovat"
Co se, jak uvádíte "nakladovek" týká, tak ohledně nich Vám stanoví povinnosti Živnotenský zákon.
§ 31
(3) Podnikatel je povinen prokázat kontrolnímu orgánu na jeho žádost a v jím stanovené lhůtě způsob nabytí prodávaného zboží nebo materiálu používaného k poskytování služeb.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 6. 2015 10:54
Dobrý den,
prosim o konzultaci. Založila jsem si ZL a pronajala hospodu. Mam dotaz, zatim nejsem platce dph a otazka je zda je lepsi vest DE, platit účetní nebo pokud bych sla na paušál, vztahovalo by se na me 80% náklad bez dokladů ? řemeslná činnost ? Zatím vůbec nevím jak to půjde. Dosud jsem byla zaměstnana, ted jen ZL. Musím se nahlásit na sociálku a ZP a začít platit plné zálohy i v prvním roce podnikání ?