Re: minimální mzda - prac. doba 30 h/týd
Děkuji za odpovědi ... Ano, vím o zaručené mzdě, jsem se chtěla ujistit, že když se sjednána kratší prac. doba, tak se sazba úměrně snižuje (např. u úvazku 30 h/týden min. mzda 6900 kč/měs., resp. 41,30 kč/měs. po zaokr.?).
Přesně tak, hodinová je prostě hodinová. Pokud má dohodnutý úvazek 30 h týdně, pak má úplně stejnou zaručenou hodinovou mzdu, jako kdyby měl úvazek 40 h týdně.
Vy si to asi pletete s měsíční mzdou. Pokud je odměňovaný měsíční mzdou, pak by měl při 40 h úvazku zaručenou mzdu např. 10200 Kč, při dohodnutém 30h úvazku 10200 : 40 x 30 = 7650 Kč.
máte pravdu, zamotala jsem se do toho ... Uvedu raději příklad a vyřešme tedy rovnou i zaručenou mzdu: konkrétně, jde o prodavače, našla jsem ho ve sk. 3, kde min. sazba 67 Kč/h, resp. 11200 kč. Při 30 h/týden lze sjednat měs. mzdu 8400 Kč nebo pak 67 kč/h (takže když odpracuje třeba celý měs. 21 dnů, bude mít HM 67 kč * 6 h/den * 21 dnů = 8442 kč) - je to tak správně? děkuji moc všem za odpovědi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 6. 2015 11:54
Dobrý den, prosím o radu: jaká je min. mzda, pokud sjednaána prac. doba 30 h/týden (rovnoměrně rozloženo)? lze sjednat 60 kč/h?
Našla jsem výklad, ze kterého jsem pochopila, že pro zamce, který má sjednanou kratší týdenní pracovní dobu, se sazba minimální mzdy snižuje úměrně odpracované době a že pravidlo, kdy se hodinová sazba min. mzdy úměrně zvyšuje, platí při nižší délce stanovené týdenní pracovní pro zamce pracující ve vícesměnných pracovních režimech, kteří mají ze zákona nižší rozsah týdenní pracovní doby, pro ty pak platí úměrně vyšší sazba minimální mzdy.
Děkuji moc za odpověď.