Re: DPČ-nepracuje!
Neptám se, proč nedal neschopenku - jestli nebyl pojištěn nemocensky nebo byl, co jste měli sjednáno ohledně prac.doby atd. Ale nemá-li příjem alespoň 2500.- měs., musíte ho odhlásit se ZP a to posledním dnem měsíce, kdy tento příjem dosáhl. Udělejte to zpětně. Co se týká SP neuvádíte, jak byla DPČ sjednána zda se jednalo o zaměstnání malého rozsahu (ZMR) .
>ZMR to není.
Sjednali jste dohodu tak, aby to nebyla ZMR? Lze tedy jednoznačně ze znění dohody dovodit kolik bude činit měsíční výdělek?
>Co ovlivňuje skutečnost, jestli jde nebo
>nejde o ZMR??
Ovlivňuje to odvod pojistného.
Pokud se jedná o ZMR, pak se pojistné hradí až od 2.500 Kč měsíčně.
Pokud se nejedná o ZMR, platíte pojistné i z jedné koruny výdělku.
>>>Dobrý den, prosím o radu co s tím. Zam.na DPČ,
>>>přestal
>>>pracovat - šel na operaci, nyní je po operaci doma.
>>>Nemám žádný papír, že je nemocný. Dostalo se mi
>>>informace, že zatím tedy pracovat nebude a později se
>>>uvidí -
>>>jestli bude něco málo pracovat nebo vůbec - podle
>>>zdra-
>>>votního stavu.
>>>Můžu ho mít stále ve stavu na DPČ (přihlášen na OSSZ
>>>a
>>>ZP), nevykazovat odpracované hodiny??
>>>Děkuji za radu.
>>Neptám se, proč nedal neschopenku - jestli nebyl
>>pojištěn nemocensky nebo byl, co jste měli sjednáno
>>ohledně
>>prac.doby atd. Ale nemá-li příjem alespoň 2500.-
>>měs.,
>>musíte ho odhlásit se ZP a to posledním dnem měsíce,
>>kdy tento příjem dosáhl. Udělejte to zpětně. Co se
>>týká
>>SP neuvádíte, jak byla DPČ sjednána zda se jednalo o
>>zaměstnání malého rozsahu (ZMR) .
To,že je důchodce není podstatné. Se ZP to udělejte,jak jsem Vám psala. ZMR je to tehdy, když zaměstnavatel nesjedná výši započitatelného příjmu za kal. měsíc nebo ji sice sjedná,ale ve výši,která nedosahuje měs.alespoň 2500,-. Je tedy pojištěn jen v těch měsících, ,kdy dosáhl 2500.- Účast na pojištění se posuzuje vždy měsíčně. Dosáhne-li v měsíci 2500,- hlásí ho do 20 KD nás.kal.měsíce a do oznámení o nástupu píše skutečný den nástupu , nikoli podle měsíce ,kdy vzniklo poprvé pojištění.>Nenapsala jsem zřejmě důležitou věc, a to, že jde o
>důchodce.
>ZMR to není. Co ovlivňuje skutečnost, jestli jde nebo
>nejde o ZMR??
Moje odpověď viz výše .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 6. 2015 13:26
Dobrý den, prosím o radu co s tím. Zam.na DPČ, přestal pracovat - šel na operaci, nyní je po operaci doma. Nemám žádný papír, že je nemocný. Dostalo se mi informace, že zatím tedy pracovat nebude a později se uvidí - jestli bude něco málo pracovat nebo vůbec - podle zdra-
votního stavu.
Můžu ho mít stále ve stavu na DPČ (přihlášen na OSSZ a ZP), nevykazovat odpracované hodiny??
Děkuji za radu.