Re: exekuce - insolvence - pracovní smlo
Já osobně po právníkovi, pokud mi říká něco jiného, než si myslím já, vyžaduji číslo zákona a příslušný §, podle kterého postupuje on.
A kolikrát je to docela zábavné, protože já pro svá tvrzení příslušný § mám, ale on třeba ne.
Např. co musí obsahovat pracovní smlouva vám taxativně uvádí zákoník práce v § 34 a nic o povinnosti ohlašovat exekuce tam fakt není.
Pro exekuce, které se řídí dle daňového řádu
§ 189
(1) Dlužník je povinen oznámit správci daně vznik nároku na mzdu u jiného plátce mzdy i zánik nároku na mzdu u dosavadního plátce mzdy do 8 dnů ode dne, kdy nastaly tyto skutečnosti.
(2) Plátce mzdy je povinen do 8 dnů oznámit správci daně, že
a) u něho nastoupil dlužník nově do práce,
b) u něho přestal dlužník pracovat,
c) dlužník nastoupil práci u jiného plátce mzdy.
(3) Za nesplnění povinností uvedených v odstavcích 1 a 2 může správce daně uložit dlužníkovi nebo plátci mzdy pořádkovou pokutu do 50 000 Kč.
Paragrafy v malíku nemám a ani mít nikdy nebudu, ale už jen z logiky věci - exekuční srážky jsou uvedené v zápočtových listech. Takže když přijímáte zaměstnance, už vidíte, že exekuce má. Pokud mu exekuce vznikne během prac. poměru u vás, přijde vám o tom vyrozumění z ex. úřadu. Dávat zaměstnanci povinnost ohlašovat, že je v exekuci je tak bezpředmětné.
Mezi námi - kolik zam-ců, kteří jsou zadlužení až po krk, k vám přijde a řekne, že to tak je? Téměř žádný...
Navíc - s výplatou zaměstnance nemůžete nic dělat (srážet), pokud k tomu nemáte exekuční příkaz, který to zaměstnavateli přikáže. Když vám to zam-nec oznámí dřív, jak s tou informací naložíte? Je vám k ničemu....tím bych u právníka oponovala já.
Díky za reakce. Každopádně už to máme zaneseno v pracovní smlouvě......dle právníka. Neudělám s tím nic.
Podle mě má špatně i to, že máme exekuci zasílat dát exekutorům, když zaměstnanec je v insolvenčním řízení - sice se o tom teprve jedná, ale i tak už nic neposílám, jen deponuji.
>>>>Dobrý den, prosím Vás, byl u nás ve firmě právník a
>>>>má
>>>>jiné názory než já, můžete mi poradit, co je dobře?
>>>>Jedná se mi o exekuci a insolvenci. Právník tvrdí, že
>>>>musí být zaneseno přímo v pracovní smlouvě –
>>>>zaměstnanec
>>>>má povinnost ohlašovat exekuci a insolvenci. Nedávala
>>>>bych to do smlouvy, ale zvlášť. Prý to musí být ve
>>>>smlouvě natvrdo. Dále – zaměstnanec má exekuce,
>>>>zažádal o
>>>>insolvenci, která je v řízení. Na exekuci neposílám
>>>>nic, zaměstnanci srážím a deponuji, až přijde
>>>>insolvence, zašlu peníze tam. Právník tvrdí, že musím
>>>>dál
>>>>zasílat na exekuci. Jak to prosím je? Samozřejmě se s
>>>>právníkem nebudu přít:-)
>>>>Děkuji Hanka
>>Díky za reakce. Každopádně už to máme zaneseno v
>>pracovní smlouvě......dle právníka. Neudělám s tím
>>nic.
>>Podle mě má špatně i to, že máme exekuci zasílat dát
>>exekutorům, když zaměstnanec je v insolvenčním řízení
>>-
>>sice se o tom teprve jedná, ale i tak už nic
>>neposílám, jen deponuji.
>
>Nejsem odborník na exekuce, ale myslím si, že máte
>pravdu, při zahájení oddlužení mi exekutor sám napsal ať
>už mu nic neposíláme, že si dlužník požádal o
>oddlužení.
Školení JUDr. Breburdy: od návrhu na oddlužení - deponovat, nikam neposílat. Od okamžiku schválení - deponované částky vyplatit zaměstnanci a začít srážet jako přednostní a posílat na IS...
Pokud vás právník nutí v případě exekucí a insolvencí do něčeho, co podle vás (i názorů nás diskutujících) je špatně, doporučila bych to řešit i s vedením firmy, protože firmě hrozí postih od insolvenčního správce, příp. exekutorů a ohrožená byste byla hlavně vy. Když neuspějete se svým názorem, nechte od právníka všechno sepsat písemně, s jeho podpisem a adresovat vedení firmy. Kdyby šlo do tuhého, může vám nějaká svoje ústní tvrzení klidně zapřít.
Jinak ne.
přidávám svou zkušenost. Srážené a deponované srážky během insolv.řízení jsem 1x poslala na žádost insolv.správce jemu, ten postoupil soudu a soud rozhodl, kterak se použijí. V případě jiného insolvenčního správce ten samý případ - zatelefonoval a sdělil, že mám vyplatit zaměstnanci. Prostě pořád binec ? :)
Jednomu našemu zaměstnanci to zas IS určil tak, že část vyplatit zaměstnanci a část poslat na insolvenci. Tam to ale bylo z toho důvodu, že tato částka byla použita jako mimořádná splátlka, jinak by mu prý nevyšla ta procenta uspokojení, aby mohl soud oddlužení schválit.
Každý případ je řešen jinak, a všechno chci od IS písemně.
Mě zase řekl IS,že jakýkoliv příjem dlužník musí nahlásit a odevzdat IS,pokud tedy deponované částky před schválením oddlužení po doručení schválení vyplatím zpět zaměstnanci,on je povinnen toto nahlásit IS. Zrovna tak to bylo s přeplatkem na daní při podání daňového přiznání,kdy si zaměstnanec myslel,že dost velký přeplatek dostane on,IS požadoval přeplatek na dluhy.Pokud by prý zaměstnanec částku zatajil,mohl by mu soud oddlužení zastavit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 6. 2015 8:21
Dobrý den, prosím Vás, byl u nás ve firmě právník a má jiné názory než já, můžete mi poradit, co je dobře? Jedná se mi o exekuci a insolvenci. Právník tvrdí, že musí být zaneseno přímo v pracovní smlouvě – zaměstnanec má povinnost ohlašovat exekuci a insolvenci. Nedávala bych to do smlouvy, ale zvlášť. Prý to musí být ve smlouvě natvrdo. Dále – zaměstnanec má exekuce, zažádal o insolvenci, která je v řízení. Na exekuci neposílám nic, zaměstnanci srážím a deponuji, až přijde insolvence, zašlu peníze tam. Právník tvrdí, že musím dál zasílat na exekuci. Jak to prosím je? Samozřejmě se s právníkem nebudu přít:-)
Děkuji Hanka