Re: Výpověď z PP, prosím o radu
Takhle ne. Motáte tam víc věcí dohromady a není z toho jasné, o co teda jde. Napište "dávám výpověď". Nic jiného. Poběží vám výpovědní doba (pro jistotu) a když během ní uzavřete dohodu třeba k 12.7. (podepsanou oběma stranami), bude to taky v pořádku.
Já bych to radila takto:
Žádám o ukončení PP dnem ........ Pokud mé žádosti nebude vyhověno, berte toto jako výpověď z pracovního poměru.
A máte jistotu, že buď vás osloví s dohodou, pak PP skončí sjednaným dnem, nebo bude ticho po pěšině (že nesouhlasí nemusí vám dávat vědět) a vy víte, že od 1. dne následujícího měsíce od doručení začíná běžet 2 měsíce výpovědní doba.
A máte klid.
SUPER, moc děkuji za rady! Přeji krásný víkend.B
Každé právní jednání musí být mj. určité = buď je to návrh dohody, nebo výpověď. Formulace "pokud nebude vyhověno, berte toto jako výpověď" je zmatečná, stejně jako "pokud nevyhovíte, považujte tuto písemnost za výpověď". Jak mohu něco považovat za něco, když tím není? I judikatura velmi mnoho let považuje takové sdělení za neurčité, tudíž neplatné´= musím se obtěžovat a oba projevy vůle oddělit.
A proč to tedy takhle doporučují na všech školeních ? Zaměstnavatel není povinen sdělit, že s dohodou nesouhlasí a zaměstnanci tak třeba uplyne konec měsíce, kdy by mohl dát výpověď a výpovědní doba začne běžet o měsíc později. Osobně moc nechápu, co je zmatečného na tom, že když zaměstnavatel nebude souhlasit s dohodou, tak zaměstnanec hned dává výpověď. Jaký by byl rozdíl v tom, že by to bylo na dvou papírech ? Na jednom návrh dohody a na druhém výpověď? Zdá se mi, že naše zákonodárství by mělo řešit podstatnější problémy, než to, co selským rozumem chápe každý. Proto se to asi musí zkomplikovat, že ?
No taky mi to příjde divné, jednak nevím, kde by to bylo zakázané to takto dělat, a "oddělení projevů vůle" mi přijde pro normálního smrtelníka dostatečné. Když nesouhlasíte s něčím, tak potom dávám výpověď. Rovněž mi nepřijde, že by to nebyly oddělené projevy vůle. Spíše zvůle a hledání problémů tam, kde nejsou. Hlavně, že máme zákony napsané tak, že na výkladu se kolikrát neshodnou ani renomovaní právníci, ale k tomuhle se dokonce vydává judikát. Přitom myslím, že i tomu "neoddělenému " projevu vůle rozumí moc dobře jak zaměstnanec, tak zaměstnavatel. Prostě - zákony nejsou pro obyčejné lidi, ale pro právníky a advokáty. Je to hodně únavné, snažit se, aby vše bylo v pořádku , chodit na školení a pak zjistit, že jednak to, co tam říkají není správně a že vlastně asi nejlepší je nedělat nic a chodit na úřady jen pro nějaké dávky, tam se chyby nedějí.
Takže, jestli tomu dobře rozumím - když původní text
"Žádám o ukončení PP dnem ........ Pokud mé žádosti nebude vyhověno, berte toto jako výpověď z pracovního poměru. "
budu formulovat takto:
"Žádám o ukončení PP dnem .....Pokud mé žádosti nebude vyhověno, dávám tímto výpověď z pracovního poměru ."
Bude to v pořádku ?
Díky za odpověď.
Re: Výpověď z PP, reakce na pí VH
dobrý den, paní VH, prosím - mimo dotaz, ale jak píšete že se jedná buď o návrh dohody ... Jak je to "správně" zaměstnanec podá dohodu o ukončení- cituji: Žádám o ukončení PP dnem ..., pokud ředitel podepíše, znamená to jen že převzal nebo musí na dohodu připsat k podpisu souhlasím a žádost je přijata ? Můj vedoucí takto prezentuje, že nestačí jen podpis - ten že znamená, že dohodu ztel jen přijal ale ještě nesouhlasí a asi má pravdu ..? Pak já jako personalista vyhotovuji Ukončení pracovního poměru dohodou, podepíše znovu zaměstnanec a ředitel, tím je formulářům učiněno za dost ? Měla jsem za to, když ředitel připíše k žádosti zce o dohodu souhlasím, že je takto v pořádku, ale prý musím ještě já jako zaměstnavatel vyhotovit "řádné" ukončení. Je to tak prosím ? moc moc děkuji jo
Pokud p. ředitel návrh dohody pouze podepíše, není možné tento jeho podpis bez dalšího intepretovat jako souhlas. Pokud ale ke svému podpisu připíše "souhlasím", je dohoda uzavřena, projevy vůle se setkaly. "Problém" je v tom, že § 49 odst. 3 ZP vyžaduje, aby každá ze smluvních stran obdržela jedno vyhotovení dohody. Aby bylo vyhověno tomuto požadavku, zaměstnanec by měl podat návrh ve dvojím vyhotovení a na obě by p. ředitel měl napsat, že souhlasí + podepsat, NEBO Vám nezbude než postupovat, jak píšete, tj. následně uzavřít dohodu - zaměstnanec na straně jedné, zaměstnavatel na straně druhé atd. Tato povinnost vydat 1 vyhotovení dohody zaměstnanci (dřívější dikce) platí sice velmi mnoho let, ale nyní je doba, kdy se kontroluje a zaměstnavatel by měl být připraven (aspoň ten prozíravý) prokázat splnění každé povinnosti, kterou mu ukládá zákon.
jste moc hodná, paní VH, děkuji, takže pokud napíše k návrhu dohody zaměstnancem ředitel souhlasím, pak nemusím vyhotovovat další dokument, pokud jen podepíše, vyhotovím další dokument. Moc děkuji, neměla jsem v tom jasno, hezky jste to vysvětlila, hezký den jo :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 6. 2015 12:33
Dobrý den, prosím poraďte, zda-li bude platná výpověď z PP daná zaměstnancem, zaslaná poštou organizaci doporučeně, takto: zaměstnanec dává výpověď z PP a po dohodě s majitelem společnosti, panem XY dojde k rozvázání PP dne 12.7. On pan XY výpověď sice slovně odsouhlasil, ale odjel na dovolenou. Jsou jisté obavy, že se dnem ukončení majitel nakonec nebude souhlasit (že slíbil jen na oko), tak pokud by nesouhlasil, aby běžela aspoň klasická výpověď.
Děkuji za rady.