Ukončení PP a mateřská

• (neregistrovaný)

29. 6. 2015 13:23

Dobrý den.

Jsem zaměstnaná na určito do 31.8.2015. V listopadu mám termín porodu. Na MD můžu nejdříve začátkem října 2015.
    Mám několik dotazů:
    1) Když bude PP ukončen ke konci srpna, mám nárok na MD, když nebudu zaměstnaná? Nebo dostanu pouze ode dne porodu RD?
    2) Pokud bych na MD nastoupila jako zaměstnaná (zaměstnavatel mi nabídl prodloužení PP o 1-2 měsíce), bude PP ukončen po uplynutí doby určité nebo až po ukončení rodičovské dovolené?

Velice děkuji za informace.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 6. 2015 13:27

RenataH (neregistrovaný)

Re: Ukončení PP a mateřská
      >Dobrý den.
      >
      >Jsem zaměstnaná na určito do 31.8.2015. V listopadu
      >mám termín porodu. Na MD můžu nejdříve začátkem října
      >2015.
      >Mám několik dotazů:
      >1) Když bude PP ukončen ke konci srpna, mám nárok na
      >MD, když nebudu zaměstnaná? Nebo dostanu pouze ode dne
      >porodu RD?
      na PPM nastoupíte v ochranné lhůtě 180 dnů od ukončení PP, takže budete mít nárok na PPM
      >2) Pokud bych na MD nastoupila jako zaměstnaná
      >(zaměstnavatel mi nabídl prodloužení PP o 1-2 měsíce), bude
      >PP ukončen po uplynutí doby určité nebo až po ukončení
      >rodičovské dovolené?
      PP skončí podle toho,jak ho sjednáte, tj. pravděpoodbně uplynutím doby určité.
      >
      >Velice děkuji za informace.

• 29. 6. 2015 13:32

Líba (neregistrovaný)

Jenom doplním, že nárok na PPM budete mít, pokud máte v posledních dvou letech před nástupem na PPM 270 pojištěných dnů.

• 29. 6. 2015 13:36

xJ (neregistrovaný)

Podmínka nástupu na PP v ochranné lhůtě ale není podmínkou jedinou. Záleží také na tom, jestli je splněna také podmínka 270 dnů pojištění v posledních dvou letech.

• 29. 6. 2015 13:32

jasná. (neregistrovaný)

>Dobrý den.
      >
      >Jsem zaměstnaná na určito do 31.8.2015. V listopadu
      >mám termín porodu. Na MD můžu nejdříve začátkem října
      >2015.
      >Mám několik dotazů:
      >1) Když bude PP ukončen ke konci srpna, mám nárok na
      >MD, když nebudu zaměstnaná? Nebo dostanu pouze ode dne
      >porodu RD?
      MD=mateřská dovolené
      RD=rodičovská dovolená.
      Jelikož je tam slovíčko dovolená a vy nebudete mít zaměstnavatele, pak nemůžete mít ani dovolenou. Vám se jedná o PPM (peněžitá pomoc v mateřství) a RP (rodičovský příspěvek). Na PPM budete mít nárok, pokud máte v posledních 2 letech pojištěných 270 kalendářních dní.

>2) Pokud bych na MD nastoupila jako zaměstnaná
      >(zaměstnavatel mi nabídl prodloužení PP o 1-2 měsíce), bude
      >PP ukončen po uplynutí doby určité nebo až po ukončení
      >rodičovské dovolené?
      PP by byl ukončen uplynutím doby určité.
      >
      >Velice děkuji za informace.

• 29. 6. 2015 14:11

Jana10 (neregistrovaný)

Velice děkuji za reakce.
      Za poslední dva roky mám pojištěno více než 270 dní (jsem v pracovním poměru od října 2014).
      Takže jen jestli jsem to dobře pochopila. Pokud ukončím PP v termínu dle pracovní smlouvy 31.8.2015 a v říjnu nastoupím na PPM, tak se nic nemění a já mám nárok na mateřskou a následně na rodičovský příspěvek?
      Na tomto se asi nic nezmění, pokud bych v době zaměstnání nastoupila na nemocenskou (dr. mě přesvědčuje, že bych měla, ale zatím se mi nechce, když se zdá vše OK).
      Pracovní poměr uplyne ke konci srpna, dostanu zápočtový list a potvrzení o příjmech. Musím si udělat DP sama nebo poslední zaměstnavatel?

• 29. 6. 2015 14:29

Líba (neregistrovaný)

Jestli nemáte z jiného důvodu povinnost podávat DP, tak můžete požádat o RZD posledního zaměstnavatele v roce. Potvrzení o příjmech zatím nepotřebujete, nemusíte o něj žádat. Žádost o PPM donesete současnému zaměstnavateli, musí vám vyplnit přílohu. Při výpočtu výše PPM se bude postupovat, jako kdyby nástup na PPM byl v den, který následuje po dni ukončení PP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).