Re: Účtenka - do faktur nebo pokladna
Nemám ABRA, ale pro tyto případě mám v ostatních závazcích extra řadu pro výdaje (náklady), placené platební kartou.
Pokud budete účtovat do faktur a budete mít měsíčně 100-200 paragonů placených kartou, tak to budete mít dle mého názoru nepřehledné
Nevím, kde se to dá vyčíst, sama jsem v začátcích chodila ke kamarádce-účetní pomáhat s prací a ona mě na oplátku zasvětila do tajů účetnictví.
Taky jsem přemýšlela vytvořit si v ostatních závazcích řadu např. Ostatní výdaje, a účtování předpokládam že bude třeba 501/325 a po uhrazeni 325/221. Já právě okolo sebe nemám účetní spolupracuju tak namatkove se známou mé známe, takže je to poněkud složitejší, jelikož nechci otravoat s každou blbinou, Bylo mi řečeno, že je i možné dát pod jeden doklad více účtenek z jedné firmy s tím, že duzp bude datum poslední účtenky, je to tak??bylo mi to řečeno od paní co děla i na FÚ, tak jestli si to taky takhle zjednodušujete
Účtování OK
základ DPH 5xx / 325
odpočet DPH 343 / 325
Více paragonů pod jeden doklad bych nedoporučila, ztěžuje to (a hodně) pak likvidaci v bance. A od příštího roku už vůbec ne, kvůli kontrolnímu hlášení jednotlivých plnění DPH na FÚ.
to bude lepsi dát každý zvlášt,Mám ještě dotaz, pokud uhradíme jako firma jen částečně fakturu a další měsíc zbytek musí se to nějak speciálně účtovat??nebo stačí když pak spáruji dvě platby s jednou fakturou se stejným účtováním jako při celkové platbě?
Pro plnění, u kterých se neuplatňuje odpočet DPH, se nic nemění. U plnění s odpočtem DPH bude záležet na tom, jak se s limitem 10.tis.Kč u "nasčítaného" dokladu vypořádá účetní SW.
Více info najdete na
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/2015Predbezne_informace_vyplneni_KontHlas.pdf
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 7. 2015 10:19
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, začínám teď ve firmě pracovat se systémem ABRA, chtěla bych se zeptat kam bych podle Vás měla dát účtenky příklad za pohoné hmoty placené kartou z firemního účtu? Podle mě je možnost dát je klasicky do faktur na 503/321 a následně je propojit s bankovním účtem 221/321 , jelikož projení banky s pokladnou to samozřejmě nemá..Můžete mi prosím poradit, jsem opravdu začátečník , nebo kllidně radu, kde se dá tyhle ty základní věci vyčíst.