Re: starobní důchodce vyčerpal nemoc.dáv
děkuji, to si právě také myslím, ale lékařce nic nemůžu nařizovat,nehledě na to, že její předpisy neznám, tak nevím co s tím mám dělat :-( mám rozepsaný dotaz na příslušnou OSSZ na vedoucí kontroly ohledně vykazování vyloučených dob na základě Náhradního hlášení, víc mě nenapadá ? vás ano prosím ?
Zaměstnanci byste měla říci, že by měl po ukončení neschopenky nastoupit a nebo rozvázat PP.....on už přeci jen na doktorku může zatlačit.
Přesně tak, to je věc zaměstnance, aby si to vyřídil. Z vašeho pohledu on po ukončení neschopenky je povinen nastoupit do práce. Pokud není schopen, je na něm, aby řešil. Nikoliv na vás!!!! Vy ho na to můžete upozornit, zatím mu třeba dát dovolenou, nebo prostě dohodou ukončit pracovní poměr. Až se uzdraví a budete o něj stát, můžete ho do PP znovu přijmout. Teď považuji za zbytečné se s lékařkou dohadovat. Ona postupuje dle svých pravidel a nikdo jí do toho nemůže kecat. Problém musí řešit zaměstnanec, ne vy.
Nesmí? Proč? Citujte prosím § příslušného zákona.
A co lidi registrovaní na ÚP? Ti si nechají vystavit neschopenku bez problémů. Princip je stejný - též nemusí mít nárok na nemocenské.
Neschopenka omlouvá jeho nepřítomnost v zaměstnání nebo nemožnost dostavit se na sjednané schůzky na ÚP. To, jestli má nebo nemá nárok na dávku nemocenského pojištění, tedy to, že "marodí zadarmo" je věc jiná.
Re: neschopenka a nepojištěnec
>>Neschopenka omlouvá jeho nepřítomnost v zaměstnání
>>nebo nemožnost dostavit se na sjednané schůzky na ÚP.
>>To,
>>jestli má nebo nemá nárok na dávku nemocenského
>>pojištění, tedy to, že "marodí zadarmo" je věc jiná.
>Vycházela jsem ze zdejších diskuzí, např
>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1247514
Ale to je přece zcela jiný problém!
Tento důchodce je nemocensky pojištěn, jen má prostě tu smůlu, že má kratší podpůrčí dobu. To, že už musí marodit zadarmo neznamená, že se uzdravil a že může zase pracovat. Absence nemocenských dávek je v této situaci kompenzována důchodem.
Re: neschopenka a nepojištěnec
A proč by člověk na ÚP nesměl mít neschopenku? My jsme nedávno měli přijmout paní z ÚP, měli jsme vyjednanou už i dotaci. Paní týden před nástupem onemocněla, dostala neschopenku. Na jejím základě na ÚP doložila že nemůže nastoupit, nakonec nám odložili i podpis smlouvy o dotaci. Jak bychom bez neschopenky prokazovali, že jsme nemohli v původním termínu schváleném ÚP paní zaměstnat a začít čerpat dotaci?
on tu právě mlel pořád dokola, že nemůže pracovat a tak mě zblbnul tím náhradním hlášením, že se mi to rozleželo až dnes, s doktorkou jsem mluvila a říkala, že by ho nejraději přerazila, ale že další nějaká plánovaná léčba je, tak nevím ale pravdou je, že má oficiálně nemoc ukončenou , tak jak píšete
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 7. 2015 8:22
dobrý den, můžete mi prosím poradit, starobní důchodce vyčerpal podpůrčí dobu pro výplatu nemocenských dávek, lékařka ukončila pracovní neschopnost k 30.6.2015, ale zaměstnanec je dál nemocný. jako omluvenku zaměstnavateli předal náhradní hlášení od lékařky, kam mu píše kontroly na další měsíc - postačuje to tak? volala jsem jí a potvrdila, že je stále nemocný, ale PN ukončila z důvodu vyčerpání podpůrčí doby. Může to takto být ? domnívám se, že pracovní neschopnost, kdy není schopen neměla být ukončována, ale lékařka ví co dělá a má svá nařízení, jen mi to je nejasné, když není práce schopen, jak může mít ukončenou neschopenku ? máte s tím zkušenost prosím, mám obavy, abych něco nezameškala :-(
moc děkuji za pomoc, jo