Re: Datová schránka ano či ne
Jinko,
máte asi starší informaci.
MF skutečně chtělo odstavit datové schránky a vše pro MF dodávat prostřednictvím EPO.
V rámci připomínkového řízení se to podařilo odvrátit.
EPO je nesmyslný systém, který ukládá povinnosti nad rámec zákona tj. protiústavně.
EPO je vytvářen nějakými neinformovanými ajťáky, kteří problematice daní, a konec konců i programování, moc nerozumí.
Nedokáží ani udělat analýzu, jaká jsou možná data a z nějakého rozmaru, patrně pod vlivem, nastavují protiprávně množství nepropustných chyb.
Pokud chce někdo pracovat s EPO, prosím. Ale nerozumím tomu, že si nějaký imigrant nárokuje, že se vyhodí stamiliony Kč za datové schránky, jen aby měl vše pod kontrolou.
Hezký den!
Datová schránka má tu nevýhodu, že jak do ní vstoupíte, tak je doručeno. A když do ní nevstoupíte, tak je doručeno po 10 dnech. Proto ji např. jako občan nebo SVJ dobrovolně nemám.
Pokud mám ale volit mezi EPO s elektronickým podpisem a datovou schránkou, tak jsem pro datovou schránku.
Hezký den!
Souhlasím s vámi jen částečně. V rámci firmy (s.r.o.) je pro nás rozhodně datová schránka výhodou, už proto, že sídlíme ve vesničce bez pošty a musíme pro vyzvednutou poštu jezdit. Fyzická osoba si musí rozmyslet, jestli mu vyhovuje to, že vše od úřadů jí bude chodit do DS a vše na FÚ bude muset elektronicky odesílat. Teď jsme to řešili se známým. S prací s počítačem je na tom asi tak, že nutné svoje věci ovládá, nedovedu si ale představit, že by všechna daň. přiznání apod. dělal elektronicky. Takže došel k tomu, že si raději na FÚ zaregistruje el. podpis (který už má na bankovní kartě) a bude el. posílat jen to, co bude nutné (zatím DPH).
Dobrý den ještě jednou, děkuji všem za názor. Také se mi datová schránka jeví jako schůdnější řešení a jediné co mě na ní děsí je právě to, že by mohlo dojít k nějakému problému při jejím výběru a také to, že pokud mám datovou schránku, tak už všechna přiznání musí být odesílaná jejím prostřednictvím. Na druhou stranu je tu ten fakt, že do toho asi během nějaké doby spadnou úplně všichni OSVČ i ti malí. O PO nemluvě. Tak ještě jednou díky a hezký zbytek dne všem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 7. 2015 8:52
Dobrý den, prosím o radu na základě zkušeností. Vzhledem k tomu, že se bude muset posílat kontrolní hlášení pouze elektronicky a rozšiřuji se i PDP na stále více zboží a služeb, kde je také nutné odeslat elektronicky hlášení, může mi nikdo poradit, zda je lepší zřídit datovou schránku, nebo elektronický podpis? Předem moc děkuji.